NEMAR POD OKRILJEM EKOLOGIJE: NASLAGE POSIDONIJE OCEANICE TJERAJU TURISTE SA SAKARUNA

Tekst: R. F.

Foto: A. H./V. S.

Sakarun, jedna od najljepših plaža na Jadranu, a i šire, smještena na Dugom otoku zadarskog arhipelaga s tirkiznom bojom mora opet je kao i prijašnjih godina zatrpana neprimjernim sadržajima. Naime, Hrvatska čije je gospodarstvo ovisno o turizmu i kada se zemlja bori za svakog gosta u vrijeme pandemije korone, bilo bi zgodno bar počistiti plažu pred njihov dolazak tijekom ljetne sezone.

Iako lokalna samouprava uvjerava javnost kako je sve poduzela u pripremi ovoljetne turističke sezone, uključujući ekološko zbrinjavanje otpada, fotografije plaže Sakarun snimljene u utorak, 12. srpnja 2021. godine govore sasvim nešto drugo. Naime, riječ je o velikim količinama uvenule morske trave vrste “Posidonia oceanica”, inače zaštićene morske vegetacije, koja izuzetno velikim naplavinama prekriva poznatu plažu, lokalna vlast i tvrtka zadužena za održavanje Sakaruna se nije potrudila naći rješenje kompostiranja sasušene jadranske vegetacije. Vrsta Posidonia oceanica je endem Sredozemnog mora. Jedino u Australiji žive još dvije vrste ovog roda, P. australis i P. ostenfeldii.

Osim što za brojne turiste koji putem zadarskih turističkih agencija odlaze na jednodnevne izlete naslage uvenule morske vegetacije predstavljaju nepremostiv optički šok, naplavine na sakarunskoj plaži odišu neugodnim mirisom truleži. Nadalje, a obzirom da Sakarun posjećuje i velik broj djece neprimjerni prizori “ekološke” morske vegetacije zabrinjavaju njihove roditelje obzirom na opravdan strah od prisustva bakterija i bojazni od moguće zaraze najmlađe turističke populacije. Kako se neslužbeno može saznati, lokalne turističke agencije u Zadru kao organizatori jednodnevnih izleta na Sakarun, zasute su posljednjih dana brojnim reklamacijama nezadovoljnih turista koji u povratku svojim kućama nepotrebno nose neugodne uspomene. Nažalost, na priloženim fotografijama vidljiva je prisutnost i drugog otpada na plaži Sakarun osim uvenule “Posidonije oceanica”.

Podsjetimo, Sakarun je već bio u fokusu ekologa i šire javnosti koji predlažu ograničavanje broja turista koji bi na dnevnoj bazi pohodili jedan od bisera Jadrana. Međutim, u brizi za očuvanjem prirode ti isti ekolozi i nadzorna tijela na Dugom otoku propuštaju zaustaviti i sakcionirati istovremeno uništavanje podmorja Sakaruna gdje obitava “Posidonia oceanica” obzirom da je uočeno i fotodokumentirano pjeskarenje koje se odvija uglavnom u zimskim mjesecima putem specijaliziranih brodova, a u svrhu protuzakonitog pribavljanja pijeska kao jednog od materijala potrebnog za sve veći broj građevinskih radova u betonizacijskom stampedu obale Jadrana.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon