NAKON STOLJEĆA PREKIDA ŠVICARSKA OTVARA VELEPOSLANSVO U VATIKANU

Tekst: M. Šatanić

Foto: Guardian

Švicarsko savezno vijeće na sastanku održanom 1. listopada 2021. godine odlučilo je osnovati veleposlanstvo pri Svetoj Stolici u Rimu, kako bi time odgovorilo na povećanje diplomatskih zadaća primijećeno zadnjih godina. Odnosi sa Svetom Stolicom trenutno su povjereni rezidentnom švicarskom veleposlaniku u Sloveniji, ali po mišljenju švicarskog Saveznoga vijeća njihovo intenziviranje više ne dopušta učinkovito obavljanje svih specifičnih diplomatskih funkcija bilateralnih odnosa sa Svetom Stolicom.

Uspostava novog švicarskog veleposlanstva u Rimu omogućit će produbljivanje i ostvarivanje suradnje između Konfederacije i Svete Stolice u zajedničkim prioritetnim pitanjima vanjske politike, od promicanja mira do održivog razvoja. Naime, Švicarska je uvjerena da uspostava veleposlanstva pri Vatikanu neće promijeniti odnose između Konfederacije i kršćanske zajednice, odnosno Katoličke Crkve i Reformirane Crkve te da je zajamčeno puno poštovanje federalnih i kantonalnih nadležnosti.

Podsjetimo, Apostolska nuncijatura u Švicarskoj otvorena je 1586. godine u Luzernu. U početku je nuncij bio akreditiran u katoličkim kantonima, dok je 1803. nominiran za cijelu Konfederaciju sa sjedištem u Bernu. Tzv. “Kulturkampf”, odnosno protukatolička politika, 1873. godine je prouzročila prekid diplomatskih odnosa između Švicarske i Svete Stolice tijekom gotovo pola stoljeća, sve do 1920. godine. Stoga se upravo obilježila stota obljetnica njihova obnavljanja. Švicarska Konfederacija ima diplomatsko predstavništvo tek od 1991. godine, ali Konfederacija nikada nije imala stabilno diplomatsko predstavništvo pri Svetoj Stolici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon