NAKON FIJASKA S NABAVOM F-16 HRVATSKO NEBO ČUVATI ĆE MAĐARSKI SAAB GRIPENI

Tekst: Panopticum

Foto: UPI

Vlada RH je na svojoj sjednici u četvrtak, 11. srpnja 2019. podržala prijedlog Sporazuma kojim se ukidaju zakonske i diplomatske prepreke da Mađarska u slučaju potrebe obavlja nadzor zračnog prostora Republike Hrvatske. U slučaju da prijedlog Vlade bude prihvaćen u Saboru, taj međunarodni sporazum omogućit će NATO-ovu zapovjedništvu da mađarskim zračnim snagama zapovjedi da štite hrvatsko nebo ne bude li to mogla Hrvatska sa svojim ratnim avionima. Sve u svemu, nakon neuspješne nabave zrakoplova F-16 Hrvatska uvodi alternative u zaštiti svog zračnog prostora poput susjedne Slovenije.

Da podsjetimo, riječ je o već parafiranom sporazumu između Hrvatske  i Mađarske vojske o suradnji na području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti. Sporazum su u Budimpešti 8. travnja 2019. godine potpisali hrvatski i mađarski ministri obrane Damir Krstičević i Tibor Benkő. U Sporazum se izričito navodi da dvije zemlje nadzor i zaštitu zračnog prostora obavljaju u sklopu integriranog sustava obrane i proturaketne obrane NATO-a. Budući odredbe NATO- a definiraju da zračni prostor članica Saveza mora biti pod zaštitom 24 sata dnevno, ta odredba omogućuje NATO-ovu zapovjedništva da u najkraćem roku, bez pravnim zavrzlama, zapovjedi mađarskim zračnim snagama nadzor nad hrvatskim nebom. S 14 švedskih Saab – Gripena starih oko deset godina, mađarsko ratno zrakoplovstvo smatra se jednim od najopremljenijih u ovom dijelu Europe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon