NAJVIŠA TEMPERATURA U HRVATSKOJ IZMJERENA 4. KOLOVOZA 1981. U PLOČAMA

Tekst: Panopticum/DHMZ

Foto: www.ploce.com

Period ljeta je uobičajeno vrijeme kada se redovito nameće pitanje koje su do sada i u kojim mjestima su do sada najviše izmjerene temperature zraka u našoj zemlji. Prema statističkim podacima, do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C. Drugo najtoplije mjesto u Hrvatskoj je Starigrad Paklenica s izmjerenom temperaturom od 42,7 °C 10. kolovoza 2017., a treći po redu s najvišom izmjerenom temperaturom je grad Karlovac s 42,4 °C registrirana 5. srpnja 1950. godine.

Gotovo svi apsolutni maksimumi izmjereni u Hrvatskoj su registrirani u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja ističe se meteorološka postaja Crikvenica gdje je apsolutni maksimum od 39 °C izmjeren 17. srpnja 1928. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon