NAJVIŠA TEMPERATURA NA ZEMLJI IZMJERENA 10. SRPNJA 1913. U KALIFORNIJI

Tekst: Panopticm/WMO

Foto: www.sciencealert.com

S porastom ljetnih temperatura zraka, jedno od često postavljenih pitanja je – “Koliko je iznosila i gdje je izmjerena najviša temperatura zraka na Zemlji?” Odgovor na to pitanje, a prema znanstvenim standardima WMO-a, glasi kako je najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosila 56,7 °C, a izmjerena je na današnji dan, odnosno 10. srpnja 1913. godine u Greenland Ranchu, u pustinjskom krajoliku Death Valley u Kaliforniji.

Dugo vremena se kao službeni temperaturni rekord Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uzimao podatak od 58 °C izmjeren u El Aziziju, 40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija u Libiji, na dan 13. rujna 1922. godine. Međutim, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je 2011. godine poništila ovaj rekord kao službeni. Naime zbog sumnji u spomenuti podatak, tijekom 2010. i 2011. godine, Klimatološka komisija (CCI) WMO-a, specijalizirani međunarodni odbor sastavljen od meteoroloških stručnjaka, napravio je dubinsku analizu ovog afričkog temperaturnog rekorda temeljem kojeg je Arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a odbacio 58 °C iz El Azizija kao službenu najvišu temperaturu izmjerenu na Zemlji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon