NAJVEĆI BROJ HRVATA ISELIO SE NAKON OSAMOSTALJENJA REPUBLIKE HRVATSKE

Tekst: Ivan Lovrinović

Foto:  RTL

Po prvi put u povijesti broj Hrvata koji žive u inozemstvu je veći od broja onih koji žive u Hrvatskoj. Prema dostupnim znanstvenim istraživanjima oko 3,3 milijuna ih živi u svim zemljama svijeta, oko 400 tisuća u BiH i oko 250 tisuća u ostalim susjednim zemljama.

To znači da su Hrvati u samom vrhu najraseljenijih naroda na svijetu. Naveći broj naših ljudi iselio se nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Dakle, ono što nisu uspjele učiniti zajedno Osmanlije, Habsburgovci, fašističke zemlje Njemačka i Italija i bivša Jugoslavija zajedno – uspjele su “hrvatske” vlade.

Evo službenih podataka: od 1880. godine do II svjetskog rata se iz Hrvatske iselilo oko pola milijuna ljudi.

Prema popisu stanovništva 1971. godine u inozemstvu je na radu boravilo 225 tisuća Hrvata. Znači u tih 90 godina oko 825 tisuća Hrvata se iselilo “trbuhom za kruhom”. S druge strane, od 1990. godine  do danas, odnosno u samo 32 godine iselilo se oko milijun Hrvata.

Svaki daljnji komentar je suvišan i svima nam je jasno da je u “samostalnoj” Hrvatskoj na djelu istjerivanje ili bijeg vlastitog naroda kojeg je, kako rekoh, sada više vani nego u Domovini. Korupcija, uništavanje domaćeg gospodarstva i nepravda su najtiši i najefikasniji načini prisilnog iseljavanja.

Dakle, ili ćemo se riješiti onih koji provode politiku spaljene zemlje ili će se oni riješiti nas. Zato je jedina opcije za pobjedu da bi se porazio HDZ široko okupljanje. Stipe Petrina je bio u pravu kada je poodavno rekao da dok postoji HDZ (ali i SDP) nema nam života u Hrvatskoj. Zvuči grubo ali je nažalost istinito.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon