NAJKORUMPIRANIJA SLOVENKA PONOVO NA SUDU

Tekst: D. S.

Foto: STA/HINA

Kako javljaju slovenski mediji, sud u Celju je 20. lipnja 2019. otkazao ročište i saslušanje bivše direktorice Vegrada Hilde Tovšak, poznatije u javnosti kao slovenske građevinske barunice za kojom se vuku repovi največih korupcijskih skandala u susjednoj državi. Gospođa Tovšak je ovaj put optužena za zlouporabu položaja i povjerenja u gospodarskom poslovanju. Otkaz ročišta je uslijedio zbog zdravstvenog stanja optužene, koja je sudu dostavila  liječničku potvrdu da nije u stanju pristupiti raspravi.

NAKON PET GODINA ZATVORA PONOVO NA SUDU

Kako navodi predsjednik Okružnog suda u Celju Petar Giacomelli, sud je već angažirao vještaka medicinske struke koji će sudu dati mišljenje o tome može li Tovšakova aktivno sudjelovati u kaznenom postupku ili ne. Iz medicinskih razloga, sud je Tovšakovoj također otkazao saslušanje u svibnju 2019. godine nakon što je slovensko državno odvjetništvo podnjelo tužbu u istom kaznenom predmetu u siječnju ove godine. Nadalje, u prosincu 2018. godine, predraspravnom vijeću suda u Celju, u predmetu Delamaris sudilo se već na sudu, u kojem je Tovšakica otkazala sudski sporazum o priznanju krivnje. Kako je tada izjavila, sporazum je potpisaala pod velikim pritiskom i također je bila u lošem zdravstvenom stanju. Prema njenom mišljenju, Vegradov dogovor s Delamarisom bio je jedan od najboljih i tada nije zlouporabljen njezin položaj direktorice propalog građevinskog radnika Velenja.

VEGRAD KAO VELIKA PRAONICA NOVCA

Da podsjetimo, u rujnu 2018. godine Tovšakova je napustila zatvor Ig u Ljubljani nakon što je odslužila pet godina zatvora na koji je bila osuđena u drugim kaznenim predmetima. Hilda Tovšak pravomoćno je osuđena za davanje poklona u izgradnji aerodromskog tornja na zračnoj luci Brnik u sudskom predmetu “Čista lopata”, prijevare s europskim sredstvima u poslovima rimskih Termi i Betnave, zatim davanja darova za šesti blok Termoelektrane Šoštanj i nanošenje štete vjerovnicima GP Vegrad iz Velenja. Također je priznala krivnju u slučaju Hypo. Prije toga je zbog bijega bila glavna zvijezda na interpolovoj međunarodnoj tjeralici.

POLITIČKA KORUPCIJSKA HOBOTNICA

Za sada, medijski najjače popraćena akcija slovenskog represivnog aparata u slučaju Vegrad odnosi se na predmet sportskog centra „Stožice“ izgrađenog u glavnom gradu Slovenije, kada je nakratko uhićen gradonačelnik Ljubljane, Zoran Jankovič. Ovaj slučaj je posebno odjeknuo u zagrebačkim poslovnim krugovima zbog tvrtke Egradnja kojoj je direktor i vlasnik Damijan Jankovič, kojega se u ovom slučaju sumnjiči za pranje novca. Slovenska policija je ovaj predmet otvorila sasvim slučajno pregledavajući poslovne knjige poduzeća »Akka« u vlasništvu Ane Kučan, kćerke bivšeg predsjednika Slovenije, Milana Kučana. Trag novca je vodio do familije Jankovič. Afera je buknula u trenutku posljednjih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a zbog nastale situacije tadašnji predsjednik Slovenije, Danilo Türk nije predložio Jankoviča za mandatara vlade RS već je tu ulogu preuzeo Janez Janša. Bizaran detalj u aferi „Stožice“ čini i ponuda za dokapitalizaciju sportskog centra u Ljubljani od strane pokojnog libijskog diktatora Moamera Gadafija u visini od 30 milijuna eura. Motivi te poslovne ponude do danas su ostali nepoznati slovenskoj javnosti, jednako kao i slučaj Simone Dimic, šefice kabineta Boruta Pahora dok je obnašao funkciju premijera Republike Slovenije, te sumnji u pranje novca u Panami i Vaduzu.

I U HRVATSKOJ POD OBRADOM

U Hrvatskoj je također bila predmetom obrade institucionalnih tijela. Posebno je odjeknula afera s izgradnjom hotela Kempinski Golf Adriatic u Savudriji gdje su ostali milijunski repovi dugovanja radnicima iz Međimurja. Luksuzni hotel Kempinski Golf Adriatic je prvim udarcem golf loptice pompozno otvorio tadašnji predsjednik RH Stipe Mesić sa svitom iz istarskog IDS-a. Osim toga,  navodno je pri sudskom kraju kazneni predmet kojeg vodi ŽDO u Zagrebu pod radnim nazivom Kvaternik Plaza zbog utaje poreza u iznosu većem od 1,5 milijuna kuna. Inače, taj poslovno-stambeni građevinski objekt Vegrada u Zagrebu poznatiji je u javnosti kao zlatno gnijezdo za liječnike i odvjetnike u kojem u lokalnom kafiću redovito svake subote svoju jutarnju kavicu ispija prvi predsjednik tzv. Vlade narodnog jedinstva, Franjo Gregurić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon