NAJAVLJENO UKIDANJE ZAKONA KOJIM JE SLAVKO LINIĆ SMANJIO BRANITELJSKE MIROVINE

Tekst: G. L.

Foto: S. S.

Prilikom otvorenja Veteranskog centra u Sinju koji je stavljen u funkciju u petak, 27. siječnja 2022. godine premijer Andrej Plenković najavio da će RH ukinuti zakon po kojemu je smanjena braniteljska mirovina te da će vratiti ukinutih 10 posto naknade. Premijer RH je dodao tom prilikom da se ta odluka odnosi na više od 62 tisuće hrvatskih branitelja. Dinamika potvratka braniteljskih mirovina biti će na način da će prvih pet posto biti vraćeno od 1. srpnja 2023., a drugih 5 posto od 1. siječnja 2024. godine.

Podsjetimo, Zakonom iz 2017. godine omogućeno je reguliranje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) onim osobama koje zbog normativnih ograničenja ili drugih razloga svoj status nisu regulirali ranije. Nažalost, tim  zakonom iz 2017. godine nije ispravljena dugogodišnja nepravda i nisu povećane invalidnine hrvatskim braniteljima iz skupine HRVI. Naime, do tada korisnicima HRVI-a invalidnine nisu povećane više od 20 godina odnosno od 2000. godine i dolaska Račanove koalicije na vlast nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Invalidnine koje su primali pripadnici HRVI prije Račanovih škara do 2000. godine, a koje je operativno proveo tadašnji ministar financija Slavko Linić, iznosile su oko 5.000 kuna. Nakon izmjene i provedbe u praksi invalidnine HRVI od 2000. godine pa sve do danas iznose mjesečno mizernih 2.700 kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon