NAJAVA REKATEGORIZACIJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: www.kronika.hr

Privatni iznajmljivači smještaja i oni koji to namjeravaju biti ne moraju se brinuti niti bojati zabrane rada jer toga neće biti, ali će se iduće tri-četiri godine provesti rekategorizacija koja će sve obuhvatiti, zaključeno je u petak, 17. siječnja 2020. na sastanku predstavnika Zajednice obiteljskog turizma pri HGK s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

RAZVOJ PROIZVODA U DESTINACIJAMA

Apartmani i općenito ta vrsta smještaja nisu problem, nego razvoj proizvoda u destinacijama, rekao je Gari Cappelli prilikom predstavljanja rezultata prošle turističke godine i najave nove. Dodao je i kako je na sastanku zaključeno da će najbolje podatke o svemu imati nakon rekategorizacije u iduće tri do četiri godine, kojom neće biti obuhvaćeni samo svi iz obiteljskog smještaja, nego i druge vrste smještaja u turizmu.

NOVA STRATEGIJA TURIZMA

Cappelli je najavio kako i zbog toga treba pričekati izradu i prihvaćanje nove strategije razvoja turizma, koja će biti i nacionalni plan za održivost turizma kojim će se, među ostalim, definirati daljnje i postupci i za obiteljski smještaj. Dovršetak strategije u planu je tijekom 2020. godine.

LOKALNE JEDINICE SAME RAZVIJAJU SVOJU DESTINACIJU

Predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina smatra da bi lokalne jedinice trebale same donositi odluku u kojem smjeru razvijati svoje destinacije te se brinuti o ravnomjernom omjeru svih ugostiteljskih objekata, tako i obiteljskog smještaja. Istaknula je kako se u Zajednici apsolutno slažu da radi održivog razvoja treba nastojati da ponuda u destinaciji bude raznovrsna u odnosu na sve vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata te se lokalnim vlastima trebaju prenijeti ovlasti da donose odluke koje bi utjecale na destinaciju u tom smjeru, ali ne zabranama i ograničavanjima, nego drugim odlukama i alatom.

VEĆINA PRIVATNOG SMJEŠTAJA KATEGORIZIRANA S TRI ZVJEZDICE

U vezi s procesom rekategorizacije, istaknula je kako nije predviđeno da taj proces teče po načelu ‘svi odjednom’, nego u određenim rokovima, ovisno i o godini u kojoj su stečena rješenja o kategorizaciji. Dodala je da je većina privatnog smještaja, otprilike 70 posto, kategorizirana s tri zvjezdice. Istaknula je da su hrvatski privatni smještaj i njegovi domaćini na turističkim tržištima već prepoznati kao vrhunski i kvalitetni, neovisno o broju zvjezdica.

GRADOVI PRODULJILI TURISTIČKU SEZONU

Kao novost u poslovanju vezanom uz tu vrstu smještaja u turizmu ističe da je u gradovima primjetno produljenje sezone, ali i dalje se nastavlja visoka sezonalnost u većini odredišta, pogotovo na otocima i u malim mjestima. Tu se, kako ističe Nimac Kalcina, među ostalim radi o plaćanju paušalne turističke pristojbe i članarine za pomoćne krevete, no dobrim smatra što je ipak odlučeno da će se paušalni iznos članarine plaćati 50 posto od iznosa za stalne krevete, s tim da će se razmotriti takav omjer i u odnosu prema paušalnom iznosu turističke pristojbe, ali tek za 2021. godinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon