NAJAVA FORMIRANJA VLADE NACIONALNOG JEDINSTVA JUŽNOG SUDANA

Tekst: B. D.

Foto: AFP

Nakon šest godina građanskoga rata, Južni Sudan, najmlađa afrička država, mogla bi konačno postići mir. Naime, predsjednik Salva Kiir i opozicijski vođa Riek Machar najavili su formiranje vlade nacionalnoga jedinstva. Kako navode svjetki mediji, predsjednik Salva Kiir bi uskoro trebao imenovati dopredsjednike i među njima bi trebao biti i Rieka Machara. Međunarodna zajednica, koja izbliza prati sudbinu Južnoga Sudana od 2011. godine, kada je referendumom odlučeno stvaranje države i odvajanje od Sudana, zadovoljna je tim dogovorom, ali i oprezna te ne bez bojazni da bi sve moglo propasti.

Da podsjetimo, formiranje vlade nacionalnoga jedinstva bila je glavna točka mirovnog sporazuma potpisanoga u rujnu 2018. godine, ali nikada primijenjenoga, u svrhu završetka sukoba između Kiira i Machara, predstavnika dviju različitih etničkih skupina koje čine južnosudansko stanovništvo. Građanski rat, koji traje od 2013. godine, izbio je dvije godine nakon proglašenja neovisnosti te afričke države.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon