NAJAVA BADNJAKA DONIJELA BOGATU PONUDU RIBE U GRADOVIMA NA JADRANU

Tekst: Panopticum

Foto: T. Uvodić Iveša

Dolaskom Badnjaka sve se više razmišlja o ribljem meniju na blagdanskom stolu. Brojni su recepti i jela koji se tada nađu u ponudi. Obitelji često raspravljaju o bakalaru na bijelo ili o bakalaru s krumpirima, zatim tuni na gradelama ili pak rižotu sa sipom.

Ponuda ribe na ribarnicama u gradovima na Jadranu je prilično identična a cijene za kilogram srdela iznose od 3 do 4 eura, trlja velika košta 11 eura, mala 6 eura. Cijene za velike osliće se kreću od 10 do 12 eura dok rekord drži bakalar s cijenom od 65 eura za kilogram. Osim skupog bakalara, kilogram zubatca stoji 26 eura, lista 20 eura a škarpine ili kovača 38 eura.

Cijene svježe ribe su više nego prošle godine, kao i sve uostalom, nakon promjene s kuna u eure. Ipak, osjeća se nešto slabija potražnja nego prijašnjih godina. Jedan od razloga slabije potražnje i prodaje, osim povećanja cijena, je promjena prehrambenih navika, osobito među mlađom generacijom.

Podsjetimo, riba je jedna od najvažnijih namirnica za zdravlje srca i krvnih žila. Tisućama godina, riba i morski plodovi važan su i neizostavan dio ljudske prehrane. Velik broj istraživanja pokazuje da su ljudi u čijoj prehrani riba i plodovi mora zauzimaju važno mjesto dugovječniji. Riba je glavni predstavnik mediteranske prehrane koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Također sadrži  posebno važne omega-3 masne kiseline čiji unos lako postižemo redovitim umjerenim unosom ribe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon