NAGLO ZATOPLJENJE UZROKOVALO VELIK BROJ POŽARA

Tekst: D. S.

Foto: HVZ

Unatoč stalnim upozorenjima o opasnostima pri spaljivanju biljnog otpada, prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, samo u petak, 1. ožujka 2019. je zabilježeno 159 požara raslinja, s opožarenom površinom od 1137 hektara. Ovi podaci nisu konačni jer VOS još uvijek zaprima informacije o požarima.

Od 1. siječnja do 28. veljače 2019. godine u RH je zabilježeno 3488 požara, od čega 1724 požara raslinja, s opožarenom površinom od 10684 ha. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine zabilježena su 122 požara raslinja na površini od 789 ha.

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na dodatan oprez. Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Podsjetimo, u Hrvatskoj svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon