NAGLIM PODIZANJEM TEMPERATURA JADRAN POGODIO FENOMEN “CVJETANJA MORA”

Tekst: Panopticum

Foto: H. Patrlj

Nakon dugo godina ponovo se pojavio izraženi fenomen cvjetanja mora u sjevernom Jadranu i Kvarnerskom zaljevu ali i duž cijele obale Jadrana. Naime, more je posljednjih dana naglo zatoplilo. Mnogi su primijetili različite biološke nakupine koje nisu ugodne za plivače ali niti za ribare.

Cvjetanje mora na Mediteranu počelo je prvo u Turskoj, a zatim lagano pojavilo na južnom Jadrana I krenulo na sjeverni dio Jadranskog mora.  2021 godina bila je iznimna godina za morski ekosustav. More je dugo bilo hladno sve do svibnja s produljenom cvatnjom dinoflagelata (Noctiluca scintillans). U fitoplanktonskoj zajednici gotovo da nije bilo dijatomeja, samo rijetki primjerci, a sada je s visokim temperaturama nastala sluz koje se nakuplja na površini mora a često valovima i vjetrom bude nagurana uz obalu. To je prirodna pojava i najvjerojatnije će potrajati sljedećih nekoliko tjedana.

Hrvatski oceanolozi napominju da je sadašnje stanje mora značajno drugačije od stanja mora prije godinu dana čime se nastavlja trend prema kojem se u zadnjih 5 godina redoslijed događaja u morskom ekosustavu sve više i više udaljava od relativno stabilnog stanja u periodu između 2000-2010. godine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon