NACIONALNI PLAN ZA SUZBIJANJE SEKSUALNOG NASILJA I UZNEMIRAVANJA

Tekst: Panopticum

Foto: PRH

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uključila se u javno savjetovanje Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i uznemiravanja ocjenjujući ga dokumentom koji može “uroditi plodom” i “važnim prvim korakom”, premda u njemu ima nekoliko slabih točaka. Naime, pravobraniteljica Višnja Ljubičić je istaknula načelnu primjedbu na okolnost da se kao početno razdoblje primjene Nacionalnog plana i pratećih akcijskih planova navodi 2022. godina koja je istekla prije nego što je dokument uopće donesen. Nadalje, pravobraniteljica je predložila da se u uvodnom dijelu Nacionalnog plana među pravnim osnovama navede Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Osim toga, pravobraniteljica Višnja Ljubičić upozorila je pak da mjerama nije predviđeno značajnije poticanje međuresorne suradnje – policije, državnog odvjetništva, pravosuđa, zdravstvenih i socijalnih institucija.

Podsjetimo, Nacionalnim planom do 2027. godine Vlada RH je definirala tri posebna cilja: prevenciju seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, unaprjeđenje skrbi i osiguranje dostupnosti usluga podrške žrtvama seksualnih delikata te postizanje odvraćajućeg djelovanja kod počinitelja seksualnih delikata. Više o navedenom dokumentu Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i uznemiravanja može se pronaći na službenim interneskim stranicama Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon