NA ZAGREBAČKOM MIROGOJU OŠTEĆENE ARKADE HERMANA BOLLEA

Tekst: Panopticum

Foto: P. S.

Na zagrebačkom Mirogoju u potresu koji se dogodio 22. ožujka 2020., oštećeno je više od 6000 grobova, mahom onih starijih, kao i monumentalne arkade Hermana Bolléa. Mirogoj, jedno od najljepših groblja u Europi ali i predivan park i prava umjetnička galerija na otvorenom, otvoren za građane, ali ulazi se na vlastitu odgovornost.
Inače, arkade na Mirogoju izdržale su velik zagrebački potres 1880. godine bez ikakvih oštećenja. Arkade su sada ograđene i nije dozvoljen pristup unutar njih i crkve Krista Kralja. Na internetskoj stranici Gradskih groblja Zagreb dostupna je virtualna šetnja mirogojskim arkadama i Kapelom Krista Kralja, koju je uprava groblja snimila kako bi građani mogli pogledati je li im grobno mjesto oštećeno bez dolaska na groblje. Na Mirogoju i drugim zagrebačkim grobljima još se fotodokumentiraju svi oštećeni grobovi i postavljaju na službenu internetsku stranicu Gradskih groblja Zagreb.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon