NA SILVESTROVO DELOŽIRAJU STRADALNIKE POTRESA IZ HOSTELA ARENA – VELIKA SRAMOTA NA RUBU ZALJULJANOG EUROPSKOGA GRADA

Tekst: Marko Bonifačić

Foto: Z1/Zagorje

Zagrebački hostel Arena posljednjih dva mjeseca 2023. godine poprište je nesvakidašnje pravne i svakovrsne borbe stanara korisnika te stradalnika potresa s državim službenicima i nesposobnim kadrovima gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Naime, kako se neslužbeno može saznati u Hostelu Arena, koji je smješten u zagrebačkom Remetinečkom gaju 28, u incidentu koji se zbio u subotu, 30. prosinca 2023. službenica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izvjesna Gordana Pokrajčić, ozlijedila je korisnicu hostela Arena, gospođu Lj. K. Po prijavi incidenta intervenirala je policija ali gospođa Lj. K. odbila je medicinsku pomoć, iako je imala vidljive ozlijede oka i glave.

STRADALNIČKI HOSTEL POSTAO POPRIŠTE PRAVNE I SVAKOVRSNE BITKE

Međutim, ono što posebno zabrinjava stradalnike potresa, korisnike smjestaja u hostelu Arena sastoji se u činjenici kako je ratoborna državna službenica, inače časnička namjesnica, nakon incidenta iskoristila priliku te se prije dolaska policije svojim automobilom udaljila iz hostela. No odmah nakon odlaska policije ista je tokom popodnevnih sati nastavila kao i do tada zvati preostale stradalnike hostela, pa i one koji niti nisu u tom trenutku bili u hostelu. Što možda znači da spomenuta zlostavljačica u službi države nije adekvatno policijski obrađena? Isto je radila i zadnjeg dana kalendarske godine.

KOMU NIŠTA KOMU SVE – RAZLIČITE SMJEŠTAJNE PRAKSE

Osim ovog navedenog događaja, a što također zabrinjava stradalnike hostela Arena, jest neuobičajena praksa u zbrinjavanju Roma bliskih saborskom zastupniku Kajtaziju i gradonačelniku Tomaševiću koji su postali korisnici hostela Arena iako nikave pravne podloge za boravak po osnovi postpotresnih događaja u gradu Zagrebu u ljeti 2022. nisu imali. Navedena situacija je debelo ispod razine iole civiliziranog pravnog postupanja i ide do faze karikaturalnosti. U prilog tome govori podatak kako je gradonačelnik Tomašević uz pomoć svog pobočnika Korlaeta bez “pravnog osnova” držao u hostelu Arena po usmenom nalogu od ljeta 2022. godine rečenu veću grupu Roma bez da je išta bilo uopće fakturirano od strane Zg Holdinga prema Gradu Zagrebu, sve do trenutka dok nije napravljen rebalans proračuna što je unatrag, odnosno retroaktivno pokriveno odlukom Grada Zagreba. Slučajno ili ne, potpisnica ovog zanimljivog akta je Romana Galić, bivša Bandićeva a sada Tomaševićeva pročelnica za socijalu koja je u međuvremenu postala zamjenica Lore Vidović, koja se na novoj gradskoj dužnosti dosta ušutila i postala gotovo nevidljivom u brdu problema koji haraju hrvatskom metropolom.

FINALE SAMOVOLJE

Bilo kako bilo, sa Starom godinom 2023. ove nezgodne priče po svemu sudeći završavaju i to velikom brzinom. Naime, istekom izdašnih višegodišnjih subvencija EU Fonda solidarnosti za financiranje stradalničkog smještaja u mobiliziranom hostelu Arena pojavio se naglo za uspavane smotane hrvatske državne spasiteljske institucije nepremostiv problem. Naime,  država mora platiti troškove javnog smještaja stradalnika potresa koje su sami doveli u hostel Arena. Jer u Zagrebu, nažalost, nijedan privatni stan nije obnovljen javnim sredstvima. Ali se odjednom jedne duge zimske noći u studenom 2023. probudilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u dobroj suradnji sa Gradom Zagrebom odnosno Zg Holdingom te stalo telefonom zivkati i nalagati stradalnicima izgon.

Preneraženi stradalnici naučeni ipak na kakav takav standard i mir reagirali su još uvijek pamteći javna obećanja “dokle god bude potrebno” tihim otporom. Naime, bez ikakvih pisanih akata ni obavijesti ni otkaza, od niotkuda je sastavljena lista za odstrel koja se, kao kakav erotski spis, mogla individualno dobiti ispod pulta recepcije hostela Arena. Vrlo čudna odluka za pravnu državu, koja inače svoje bespravne korisnike stanova i lokala ipak obično redovno utužuje sudu.

Međutim, zbog problema s erupcijom plinova i golemih odrona smeća na Jakuševcu odlukom preplašenog gradonačelnika Tomaševića kao i njegovog zbunjenog zamjenika Korlaeta akcija izbacivanja u zimsku noć stradalnika iz hostela Arena, kada se po Ovršnom zakonu inače ne mogu provoditi ni sudske deložacije, zaustavljena je do 30. studenog 2023., pa je nastupio ministar Bačić, pa popravljali nesto njegovi činovnici zbrda zdola, ali kako vidimo, samo do Silvestrova.

Ali, čemu žurba? Što se događa? Gdje su otkazi smještaja ili ovršni nalog za iseljenje? Gdje je nestalo ljudsko pravo na dom iz Ustava, na minimum stambenog zbrinjavanja, priznato i po Međunarodnom paktu o gospodarskim, socijalnim i kulturnim ljudskim pravima, preuzetog još prvog dana neovisnosti hrvatske države? Opredmećenom čak i u praksi u squatterskom slučaju Irene Grootboom. Jer stradalnici zagrebačkog potresa u hostelu Arena su javno dovedeni i smješteni, nisu nikakvi bespravni squatteri.

MI SMO LJUDI, NISMO LUTKICE

“Mi smo ljudi, nismo lutkice”, govorili su pred tri godine stradalnici odlukom nakon druge selidbe, i pritom dobili javna obećanja Grada Zagreba i države za smještaj “dok bude potrebno” a ne dok to plaća EU.

Sretna Nova godina stradalnici, ulice vašeg europskog grada vam su sada otvorene…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon