NA KRETI ODRŽANA PREZENTACIJA EU PROJEKTA “FISHMPA BLUE2 PLUS”

Tekst: R. F.

Foto: GNTO

Prema vijestima koje stižu s otoka Krete u Grčkoj a ujedno i jednog među pet najvećih otoka na Mediteranu, ribe je sve manje.  Naime, lokalni ribari u moru oko otoka na kojem su proveli cijeli život, uočavaju brojne anomalije – od toga da ima sve manje poznatih vrsta, do promjene vremena njihovog pojavljivanja. Osim toga, žale se da je danas izuzetno teško prehraniti obitelj ribarenjem. Dojam očuvane kretske prirode i mirnoće ponekad pokvari NATO baza koja je na otoku već desetljećima i mještani je niti ne primjećuju, ali turistima oči bodu golemi tamnosivi ratni brodovi koji isplovljavaju iz glavne otočne luke.

Podsjetimo, u Grčkoje sve manje profesionalnih ribara dok je rekreacijskih ribolovaca gotovo nekoliko puta više a njihov se broj povećao u vrijeme ekonomske krize. Lokalni ribari također opisuju da je more s južne strane Krete kristalno čisto te je vidljivost i do 50 metara dubine. Međutim, ističu kako je ribljih vrsta sve manje a najveći problem po njima predstavlja invazivna vrsta – riba lav – koja nema prirodnih neprijatelja, a jede sve ostale riblje vrste. Svi koji žive s morem i od mora pitaju se kako će biti moguće riješiti problem invazivnih vrsta u zaštićenim područjima gdje je lov na njih zabranjen.

Povodom toga Europska unija je na Kreti je u lipnju 2022. organizirala prezentaciju projekta ‘FishMPA Blue2 Plus’ koji promiče održivi rast u mediteranskom području. Cilj je bio proširiti informacije o važnosti održivog malog ribarstva i njegovom utjecaju na zaštićena područja kao što je Nacionalni park Samaria. Ribari bi, naime, trebali bolje razumjeti njihovu važnost, naučiti potencijalne koristi i sudjelovati u upravljanju.

Kako ističi eksperti iz EU, dobro vođenim morskim zaštićenim područjima, biomasa ribe povećala se za 10, a veličina velikih vrsta za 3 do 4 posto – dobila se zdrava i održiva populacija. Ključni problem zaštićenih područja konfrontacija je s ribarstvom. Zdravija morska zajednica može pomoći rastu lokalnog gospodarstva što je najuočljivije upravo u zaštićenim područjima.

I Opća komisija za ribarstvo Mediterana (GFCM) svjesna je važnosti ulaganja u unapređenje vještina ribara kako bi doprinijeli održivosti. Stoga je 21. lipnja 2022. predstavila MedSea4Fish – ambiciozni dugoročni program za povećanje održivosti ribarstva u Sredozemnom moru.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon