NA KORČULI ZAVRŠAVA BERBA MASLINA

Tekst: F. R.

Foto: A. H.

Iako su mnogi zbog velikih ovoljetnih suša najavljivali slab urod maslina na našim otocima i u priobalju, a samim time i malo prinosa ulja po jedinici težine, to se srećom nije dogodilo. Naime, ovogodišnja berba maslina kao i one prije na otoku Korčuli odvija se uglavnom kroz mjesec studeni i do sada je obrana većina maslinika, Poljoprivrednici i vlasnici OPG-eova nadaju se da će ih vrijeme poslužiti i da će relativno dobru berbu maslina na Korčuli okončati do kraja studenog 2022.

Podsjetimo, među hrvatskim autohtonim sortama maslina, posebno se ističu one sa zapadnog dijela otoka Korčule i to: lastovka, drobnica i oblica. Najveći udio ulja na Korčuli dobiva se iz sorte «lastovka» koja obiluje polifenolima za koje je utvrđeno da su prirodni antioksidansi i koji štite od ubrzanog starenja a koristi se u specijalitetima mediteranske kuhinje, te za sve vrste salata od povrća.

Zapisi o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja s otoka Korčule sežu daleko u povijest. U današnje moderno doba potrebno je znati odakle dolazi hrana koju konzumiramo jer zdrava prehrana postaje sve važnija. Izvornost proizvoda te provjerena kvaliteta iza koje stoji višestoljetna tradicija mogu biti značajna vodilja za odabir namirnica. Od hrvatskih autohtonih sorti maslina one s otoka Korčule predstavljaju jedinstveni hrvatski proizvod i nose oznaku izvornosti EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon