NA ČELO BRAZILA DOLAZI POPULIST BOLSONARO

Tekst: D. S.

Foto: Reuters

Položaj predsjednika Brazila danas, 1. siječnja 2019. godine preuzima desničarski populist Jair Bolsonaro. Uoči izbora 28. listopada 2018., u prvoj velesili Latinske Amerike, nakon više od 15 godina vladavine  ljevice, najavio je radikalne promjene i to bazirane uglavnom na optužbama o pravima žena, rasizmu i homofobiji.

Njegovoj današnjoj inauguraciji nazočit će nekoliko visokih gostiju iz inozemstva, među kojima i američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Na inauguraciju nisu pozvani ljevičarski lideri Latinske Amerike  – predsjednici Kube, Venecuele i Nikaragve.

Bolsonaro, 63-godišnji bivši vojni zapovjednik i dugogodišnji zastupnik, izražava simpatije za razdoblje vojne diktature koja je vladala Brazilom između 1967. i 1985. godine, jer je, kako navodi, donijela mir na ulice.  U isto vrijeme Bolsonaro jamči da ne predstavlja prijetnju demokraciji i obećava da će biti “robom Ustava” te da će vladati autoritetom, ali ne i autoritativno. Međutim, kako njegova socijalno liberalna stranka (PSL) nema većinu u Kongresu, morat će zaključiti koaliciju s nekom od konzervativnih stranaka.

Novoizabrani predsjednik trenutno uživa visoku razinu potpore stanovništva Brazila, budući da 75 posto Brazilaca smatra da su promjene koje on donosi odluke u pravom smjeru. Međutim, izazovi koji čekaju njegovu vladu su više nego ogromni. Brazil je veliki svjetski izvoznik, ali još uvijek vrlo polagano izlazi iz povijesne recesije koja je poništila dobrobiti iz razdoblja prosperiteta prije deset godina. Bolsonaro je stoga najavio niz reformi. Brazilski Trump, kako nazvaju Bolsonara, imenovao je ultra-liberalnog Paula Guedesa za ministra gospodarstva, a njegov će glavni zadatak biti smanjiti dug, koji je u listopadu 2018. iznosio 76 posto brazilskog BDP-a. To bi trebalo postići kroz privatizaciju, poreznu reformu i promicanje stranih ulaganja. Jedno od najproblematičnijih pitanja bit će mirovinska reforma, koja zahtijeva promjenu ustava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon