MZO POKREĆE TISUĆU EDUKACIJA

Tekst: M. Š.

Foto: www.vlada.gov.hr

Nakon uspješno provedene edukacije CARNET-a, organiziranjem radionica uživo „Kako uspješno učiti u online okruženju“, koje su okupile više od 32 tisuće sudionika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s edukacijama za frontalno uvođenje kurikularne reforme ove godine. U siječnju i veljači 2019. organizira se oko tisuću jednodnevnih stručnih usavršavanja za sve učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini. Na skupovima se očekuje više od 36 tisuća učitelja i nastavnika iz svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Svrha skupova je osvještavanje važnosti promjene odgojno-obrazovnoga sustava, upoznavanje s virtualnim učionicama (online edukacije) i metodičkim priručnicima te aktivnostima kurikularne reforme. Drugi ciklus stručnih usavršavanja uživo organizirat će se u lipnju i srpnju. U međuvremenu edukacije će se provoditi virtualno.

„Na temelju provedene evaluacije prvog polugodišta Škole za život i iskustava s terena, u sljedeća dva mjeseca bit će održano 1.000 edukacija za kurikularnu reformu. Uz online edukacije, kontinuirano se održavaju i edukacije uživo, tako da možemo govoriti o dosad najvećoj edukaciji u povijesti Hrvatske kako prema obuhvatu tema tako i prema broju sudionika. Broj učitelja koji sudjeluje može se usporediti s gradom veličine Vinkovaca“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Osim toga, u drugom polugodištu 2019. planiraju se još tri savjetnička posjeta svim eksperimentalnim školama s ciljem daljnjeg razvoja profesionalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika te prikupljanja povratnih informacija o primjenjivosti novih kurikuluma, metoda rada i novih nastavnih sredstava. Sve informacije odmah će se staviti u funkciju pripreme frontalnog uvođenja Cjelovite kurikularne reforme u sve škole od jeseni 2019. godine.

Uz usavršavanja uživo, od prosinca 2018. svi učitelji i nastavnici svih nastavnih predmeta imaju priliku educirati se i u virtualnim učionicama na sustavu Loomen. Online edukacija voditelja županijskih stručnih vijeća započela je u studenome 2018. godine, a u prosincu je krenula i online edukacija za sve učitelje i nastavnike. Online edukacija trajat će do početka školske godine 2019./2020., a bude li potrebno i dulje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon