MZLZ DOMAĆIN KONFERENCIJE O ZELENIM ZRAČNIM LUKAMA

Tekst: Panopticum

Foto: MZLZ

U putničkom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman u srijedu, 13. prosinca 2023. održana je konferencija EU projekta pod nazivom “OLGA” na temu zelenih zračnih luka i pametnih gradova. Ovaj događaj pokazao je vrijednost europske i lokalne suradnje u postizanju održivosti. U tom procesu ključno je da zračne luke, gradovi i države EU rade na zajedničkoj viziji, a to je očuvanje okoliša i poboljšanje kvalitete života lokalnih zajednica putem pametne mobilnosti, energetske učinkovitosti i mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Konferenciju je okupila oko 150 sudionika/predstavnika javne uprave, lokalnih zajednica, europskih zračnih luka, različitih partnera iz Hrvatske i Europe, akademske zajednice kao i domaćih i međunarodnih stručnjaka za okoliš i mobilnost.

Projekt OLGA jedan je od najvećih inovacijskih projekata u Europi, a zasigurno i najveći u Hrvatskoj po dodijeljenim europskim sredstvima. Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Huseyin Bahadir Bedir naglasio je da sudjelovanje MZLZ u OLGA projektu potvrđuje predanost kompanije u smjeru dekarbonizacije i poboljšanja učinkovitosti korištenja sredstava iz EU fondova.

Naglašavajući prednosti suradnje na europskoj razini, Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, istaknuo je na konferenciji kako je EU projekt OLGA izvrstan primjer razmjene iskustava i znanja između različitih dionika u Europi. Također je naglasio da Ministarstvo podržava aktivnosti MZLZ-a na području održivosti i zaštite okoliša, izrazivši zadovoljstvo nastojanjima zagrebačke zračne luke u razvijanju partnerstva na različitim razinama i u primjeni ekoloških inovacija, koja rješenja su usklađena s nacionalnim naporima za poboljšanje kvalitete života lokalnih zajednica.

U području mobilnosti, rješenja OLGA-e posebno su primjenjiva na izazove s kojima se susreću gradovi Zagreb i Velika Gorica. U Hrvatskoj su rješenja pametne mobilnosti tek na početku primjene s ambicijom poticanja funkcionalnih urbanih područja, temeljenih na multimodalnim i integriranim prometnim sustavima.

Projekt OLGA doista pokazuje da je EU predvodnik prilagodbe klimatskim promjenama, a to svakako vrijedi i za europske zračne luke i pridružene partnere. Projekt OLGA će razviti 35 konkretnih inovacija koje će se implementirati u zračnim lukama, partnerima u projektu a koje se mogu replicirati diljem svijeta. Ovo označava početak transformacije zračnih luka u čvorišta mobilnosti bez ugljika, s ciljem postizanja ravnoteže između ekonomskih, društvenih i ekoloških segmenata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon