MZL ZAGREB CERTIFICIRANA PREMA GLOBALNOM PROGRAMU ACI ACA ZA RAZINU 3

Tekst: C. M. L.

Foto: L. H.

Međunarodna zračna luka Zagreb je 12. kolovoza 2021. od strane Međunarodnog udruženja zračnih luka ACI (Airport Council International) dobila certifikat kojim se potvrđuje razina 3 upravljanja i smanjenja emisije CO2 u svakodnevnim aerodromskim aktivnostima. Prema klasifikaciji globalnog programa ACI ACA (Airport Carbon Accreditation) ova razina nosi naziv „Optimizacija“ i predstavlja značajan korak prema ispunjenju opredijeljenosti zagrebačke zračne luke za postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine.

Program temeljem dostavljenih podataka neovisno procjenjuje i prepoznaje napore zračnih luka u upravljanju i smanjenju emisije ugljika. Program mjerenja ove razine certifikata podrazumijeva i uključenost svih dionika i poslovnih partnera zračne luke (zrakoplovne kompanije, razni zakupci, ugostiteljstvo, trgovine itd.), koji svojim aktivnostima unutar zračne luke utječu na emisiju CO2.

Zračna luka Franjo Tuđman prva je zračna luka u Republici Hrvatskoj koja je dostigla ACI-ACA razinu 3, što je rezultat opsežnog programa različitih aktivnosti posljednjih godina, koje za cilj imaju smanjenje emisije ugljika.

Zračna luka u Zagrebu je posljednjih godina uvela širok raspon mjera upravljanja energijom koje su joj omogućile praćenje i smanjenje ukupne potrošnje energije kao što su ugradnja učinkovite LED rasvjete, rekonstrukcija niskog napona u trafostanici 2, rekonstrukcija kotlovnice, rekonstrukcija i modernizacija podstanice za grijanje/hlađenje u upravnoj zgradi te proizvodnja tople vode pomoću sunčanih kolektora. Zahvaljujući svim tim aktivnostima, emisija ugljika u zračnoj luci smanjena je za 4 posto između 2017. i 2019. godine, unatoč značajnom povećanju broja putnika u tom razdoblju.

Osim toga, budući planovi uključuju izgradnju fotonaponske elektrane koja će omogućiti izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu te zamjenu postojećih vozila i opreme na ekološki prihvatljiv način.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon