MVEP ZAHVALILO DRŽAVAMA NA POMOĆI I DONACIJAMA NAKON POTRESA NA BANOVINI

Tekst: Panopticum

Foto: MVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je priopćenjem zahvalilo državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa na Banovini, dodajući kako se u toj katastrofi ponovno potvrdila prednost članstva u Europskoj uniji.

MVEP je priopćio kako od kraja prosinca 2020. godine, kad je središnju Hrvatsku pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o njihovim razornim učincima. U priopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći te se zahvaljuje na dosadašnjoj pomoći Osim toga, MVEP ističe kako je ta “nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji”, što se pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica.

Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, stoji u priopćenju.

MVEP naglašava kako su nakon potresa Hrvatskoj u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Europe – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

U priopćenju stoji kako su Hrvatskoj pomogle države svih krajeva svijeta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD-a.

MVEP zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta “koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći Domovini u teškim trenucima”.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, “koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom”.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon