MVEP UPUTIO PROSVJEDNO PISMO POVJERENICI ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EUROPE

Tekst MVEP RH

Foto: G. V.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) je putem stalnog predstavnika RH pri Vijeću Europe uputilo je u subotu, 16. svibnja 2020. prosvjedno pismo povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe Dunji Mijatović, u kojem je izrazilo prosvjed zbog njene izjave povodom održavanja mise zadušnice u sarajevskoj katedrali za žrtve stradanja Bleiburga 1945. godine, a kojom se navedena misa dovodi u vezu s glorifikacijom marionetskog ustaškog režima.

U prosvjednom pismu osobito se ističe kako je izražavanje vlastite vjeroispovijesti i njeno slobodno prakticiranje neotuđivi dio općih ljudskih prava zajamčenih Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948., nizom drugih deklarativnih i pravnih akata, kao i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe. Nadalje, istaknuto je kako je održavanje mise zadušnice vjerski čin, koji isključuje bilo kakav vid političkog ili pravnog značenja.

U pismu se nadalje navodi kako se povjerenica svojom neprihvatljivom izjavom, suprotno mandatu koji joj je povjeren, pristrano i neodgovorno uključila u politički diskurs onih koji održavanje mise koriste za dodatno razbuktavanje podjela u bosanskoherecgovačkom društvu.

Kada je riječ o osudi totalitarnih režima i kulturi sjećanja, ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je podsjetilo na Rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima i Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe (2019/2819(RSP), te istaknulo da je povjerenica svojom izjavom upravo obezvrijedila nastojanja usmjerena na sjećanje na žrtve totalitarnih režima te aktivno nastupila suprotno ciljevima i svrsi navedenih rezolucija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon