MUP RH ODBACIO OPTUŽBE O NASILJU NAD MIGRANTIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Elihu Duayer

Prema pisanju britanskog Guardiana od srijede, 7. travnja 2021. hrvatski MUP se ponovo našao u središtu migrantskog skandala. Naime, britanske novine opetovano prenose izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače 2021. na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše. Prema dostupnom izvješću, afganistanska državljanka tvrdi da su je hrvatski policajci seksualno zlostavljali nakon prelaska granice, u jednom trenutku i prijeteći joj nožem. U izvješću se također navodi kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među njima dvoje djece, pokušala prijeći granicu između Hrvatske i BiH, no zaustavio ih je policajac koji je prema njima usmjerio pušku.

Povodom toga, istog dana je reagiralo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)  RH te odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je britanski Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), objavilo da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali afganistansku državljanku nakon prelaska državne granice. Osim toga, MUP dodaje kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ”sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon