MUP I DEA POTPISALI MEMORANDUM O SUGLASNOSTI

Tekst: Panopticum

Foto: MUP RH/US Embassy Zagreb

Nakon službene objave MUP-a o padu nekoliko stotina kilograma opojnih droga u luci Ploče početkom Nove godine, Ravnateljstvo policije, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova RH, potpisali su u srijedu, 12. siječnja 2022. godine s Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika (DEA) Memorandum o suglasnosti kojim je dodatno ojačana hrvatsko-američka suradnja u borbi protiv ilegalne trgovine drogama.

Potpisnici Memoranduma su pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Antonio Gerovac i ataše regionalnog Ureda DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran. Memorandum uređuje opseg alata, od tehnoloških do razmjene informacija te oblike međusobne potpore tijekom vođenja operacija usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja droga, kao i blisku komunikaciju u kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je potpisivanje Memoranduma kao snažnu potvrdu i priznanje radu hrvatske kriminalističke policije. Dodao je da je jačanje suradnje u području sigurnosti sa SAD-om kontinuirano i da je rezultat međusobnog povjerenja izgrađenog u posljednja tri desetljeća.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Marko Fleming ocijenio je da je partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno, dinamično i rastuće te da se novi sporazum nadovezuje na veliki uspjeh u suradnji s MUP-om na pristupanju Hrvatske Programu izuzeća od viza.

Podsjetimo, u Zagrebu je 10. studenog 2016. godine u veleposlanstvu SAD u Buzinu svoj ured otvorila DEA (Drug Enforcement Administration), američka agencija za suzbijanje droga, jedna od najvećih i najjačih na svijetu. Riječ je o izuzetno moćnoj i vrlo dobro opremljenoj organizaciji s preko 12 tisuća zaposlenih s 92 ureda u 70 zemalja svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon