MREŽNICA I KORANA NA EKOLOŠKOJ LISTI NAJZNAČAJNIJIH RIJEKA JI EUROPE

Tekst: M. Šamanić

Foto: Š. Španiček

Zaštita rijeka u jugoistočnoj Europi, među kojima se nalaze i rijeke u Hrvatskoj – Mrežnica i Korana, a koju trenutno priprema organizacija The Nature Conservancy (TNC), provodi anketu s ispitivanjem mišljenja lokalnog stanovništva o zaštiti i očuvanju spomenutih rijeka.

Cilj programa je zaštititi i očuvati najznačajnije rijeke u svakoj od zemalja JI EU, ali također i ojačati svijest lokalne zajednice o važnosti očuvanja rijeka te o važnoj ulozi koju lokalna zajednica ima u tom procesu. Ankete su dostupne na dvijema internetskim poveznicama, jedna za rijeku Mrežnicu a druga za rijeku Koranu.

Podsjetimo, “Korana je rijeka milijardu slapova” – tako mnogi turistički vodiči nazvaju ovu rijeku koja izvire iz hrvatskog krša. Izraženo pjesničkim stihom – ‘iz slapa je nastala, u slap će se pretvoriti’, možemo modificiranim biblijskim riječima u jednoj rečenici opisati ovu jedinstvenu hrvatsku rijeku. Međutim, ono što posebno zabrinjava jest neslužbeni podatak kako je vrlo teško pratiti tok rijeke Korane, posebno nakon Domovinskog rata, budući još uvijek ima razasutih minsko-eksplozivnih sredstava na području njenog gornjeg dijela toka, i to od izvora pa do grada Slunja.

Za razliku od rijeke Korane koja ima izrazito plitko korito, Mrežnica je rijeka kanjona, sedrenih barijera, ujezerenih dijelova toka, dakle fenomena karakterističnih za rijeke u kršu. Zbog tih prirodnih ljepota mnogi upravo Mrežnicu svrstavaju među najljepše rijeke u Hrvatskoj. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući niz međusobno povezanih jezera. Naime, neprestana izmjena slapova i izduženih jezera u ambijentu krša bogatog zelenilom tvori izuzetno dinamičan krajolik. Neki smatraju da upravo ovaj niz povezanih jezera podsjeća na oka mreže i da odatle dolazi naziv – Mrežnica.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon