MOŽE LI KORONA-PARTY NA ZRĆU PRESUDITI OVOGODIŠNJOJ HRVATSKOJ TURISTIČKOJ SEZONI?  

Tekst: R. F.

Foto: F. V.

U četvrtak, 29. srpnja 2021. na najnovijoj objavljenoj EU karti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) koja bilježi 14-dnevnu incidenciju zaraze koronavirusom Republika Hrvatska ne bilježi promjene u odnosu na prošlotjednu – cijela obala je i dalje narančasta, a ostatak države zelen.

Najveća promjena na karti koju izdaje ECDC, i koju države članice EU koriste kao orijentir i jedan od kriterija za uvođenje mjera za putovanja, jest ta da je sada i gotovo cijela Italija prešla u narančasto, dok je sigurno područje samo jugoistok talijanske države.

Druge mediteranske EU države koje su važne za turizam, poput Španjolske, Grčke i Portugala, i dalje su crvene, s time da se epidemiološka situacija u Portugalu još pogoršala. Južni dio Francuske, do sada narančast, također je prešao u crveno, kao i gotovo cijela Grčka.

Međutim, posljednji događaji s partyanjem na Zrću nakon čega je zabilježen poveći broj oboljelih od korone, a koji je poprilično odjeknuo u medijima u Austriji , odnosno u nekim djelovima EU, ne garantiraju da Hrvatska zbog ljudske gluposti neće formalno sljedećeg tjedna, odnosno službeno od ponedjeljka, 9. kolovoza 2021. ući u crvenu korona zonu Europske unije a samim time završiti ovogodišnju turističku sezonu.

Naime, iako se organizatori na Zrću trenutno prave grbavi i niječu mjesto partijanja kao mogući izvor zaraze koronom, posve je nejasno kako uz svu raspoloživu operativu kontrole mjera država dozvoljava da joj pojedinci i privatni interes unište najznačajniji turistički prihod u fiskalnoj godini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon