MOO DOBIO OLIMPIJSKU DIPLOMATKINJU IZ HRVATSKE

Tekst: Panopticum

Foto: KGK

Bivša predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović izabrana je u petak, 17. srpnja 2020. za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora. Kako u svom prvom priopćenju navodi, taj uspjeh nije samo njen osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji Hrvatsku predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, te dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta.

Nadalje, KGK navodi kako je oduvijek podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i Olimpizma, kako u našoj Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni, još kao ministrica vanjskih poslova, potom kao hrvatska veleposlanica u SAD-u, pomoćnica Glavnog tajnika NATO-a, te kao 4. predsjednica Republike Hrvatske. Olimpizam je kroz povijest odigrao snažnu ulogu ne samo u razvoju sporta i natjecateljstva, već i u području međunarodnog mirotvorstva i stabilnosti. Olimpijsko primirje i olimpijska diplomacija uvijek su igrali važnu ulogu i postizali uspjehe i tamo gdje klasična diplomacija nije uspijevala.

Zaključno, KGK izjavljuje kako osobno nije samo velik sportski entuzijast, koji će svim srcem navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individualnim i kolektivnim sportovima, bez obzira bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva jer je to iznimno važno za sve razine društvenog razvoja – od obitelji, preko lokalne zajednice, do države i međunarodne zajednice.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon