MOGU LI INVESTITORI UŠUTKATI DUBROVČANE?

Tekst: Z. A.

Foto: Eko zona/Grgo Jelavic/PIXSELL

U utorak, 1. lipnja 2021. je na općinskom sudu u Dubrovniku održano ročište po privatnoj tužbi tvrtke Razvoj golf protiv odgovornih osoba iz udruge Zelena akcija – Željke Leljak Gracin kao prvookrivljene, zatim Enesa Ćerimagića kao drugookrivljenoga i Luke Tomca kao trećeokrivljenoga u ovom postupku i ujedno predsjednika Zelene akcije.

POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA

Razvoj golf d.o.o. u kaznenom postupku traži kažnjavanje odgovornih osoba Zelene akcije zbog kampanje u kojoj je Zelena akcija pozivala javnost, a i šire, na poštivanje zakona i sudskih presuda u vezi s izgradnjom apartmanskog naselja na Srđu. Iz svega je razvidno da tvrtka Razvoj golf pokušava sudskim putem zastrašiti Zelenu akciju i pod prijetnjom velike novčane kazne, zaustaviti ovu udrugu u daljnjem djelovanju za javni interes.

Naime, ovaj slučaj tipičan je primjer onoga što se u međunarodnoj pravosudnoj praksi naziva SLAPP, a označuje englesku skraćenicu za strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti. Podsjetimo, “SLAPP je tužba koja je namijenjena cenzuriranju, zastrašivanju i ušutkavanju svih kritičara vlasti ili investitora pošto ih se opterećuje troškovima raznih pravnih postupaka dok ne odustanu od svojih stavova.

INFRASTRUKTURA NA TERET GRAĐANA

Podsjetimo, Zelena akcija je u kampanju “Srđ je naš”, koja je bila ključna za razotkrivanje prave prirode projekta koji je u početku prikazivan kao bezazleni sportski sadržaj u zelenilu, uključena još od 2010. godine. Svojim javnim djelovanjem udruga Zelena akcija skrenula je pozornost javnosti, a samim time i propitivanje rada institucija države kako se zapravo, radi o megalomanskom apartmanskom naselju višestruko većem od bilo kojeg dubrovačkog naselja. Realizacija ovog projekta dodatno bi opteretila prenapregnutu dubrovačku infrastrukturu, a većinu troškova izgradnje potrebne infrastrukture snosili bi građani iz javnih izvora.

TUŽBENI ZAHTJEV KOJI UGROŽAVA EGZISTENCIJU

Prema dostupnim informacijama, u ovom sudskom postupku tvrtka investitor Razvoj golf traži kažnjavanje svakog od troje optuženih iz Zelene akcije u iznosu od 300 dnevnih dohodaka što ukupno iznosi više od 200 tisuća kuna, bez troškova postupka. Prema izjavama članova udruge Zelena akcija koji žive samo od plaće, iznos naveden u tužbenom zahtjevu ugrožava njihovu egzistenciju. Osim toga, članovi udruge napominju da Zelenoj akciji, koja se financira strogo namjenskim sredstvima putem javnih natječaja, prijetnja ovakvom kaznom znači prijetnju zatvaranjem.

SUD U ZAGREBU NEPRAVOMOĆNO IZGUBILI

Međutim, činjenica jest da je Zelenu akciju u građanskom predmetu u istom slučaju sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio odgovornosti za naknadu štete Razvoj golfu, ali unatoč tome, ova tvrtka ne odustaje od kaznenog progona članova udruge ali ovaj put na sudu u Dubrovniku. Prema riječima jednog od okrivljenih, sudski postupak koji je pokrenuo Razvoj golf d.o.o. predstavlja obično sudsko ugnjetavanje i pokušaj gušenja demokratske rasprave u cilju ušutkavanja udruge Zelena akcija budući se članove udruge u kaznenom postupku dodatno opterećuje potrebom da brane slobodu govora i istovremeno plaćaju značajne troškove sudskih postupaka. Osim, toga, kako navode iz udruge Zelena akcija – taj sporni sudski postupak dovodi do nesigurnosti njihovog djelovanja.

INVESTITORICA MAJA RUTH FRENKEL

Investitorica, odnosno voditeljica projekta golfa na Srđu je gospođa Maja Ruth Frenkel, djevojački Brinar. Ona je svoju relativno kratku karijeru u Hrvatskoj započela u Agrokoru Ivice Todorića, gdje je s nepunih 30 godina dospjela na poziciju šefice odjela za financije a iz Agrokora je dolaskom Račanove koalicije 2000. godine otišla u Ministarstvo gospodarstva. Tijekom pripreme za SDP-ovsku privatizaciju INA, domaće naftne kompanije, upoznala je Aarona  Frenkela. Nedugo nakon toga održana je svadba Maje i Aarona a odvijala se u mondenom Monte Carlu. Vjenčanje je popratilo oko 700 uzvanika uz, slučajno ili ne, nastup i meditaranske melodije Dubrovačkih trubadura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon