MODERNISTIČKA TRILOGIJA VATROSLAVA MIMICE U ZAGREBAČKOJ KINOTECI

Tekst: Panopticum/KK

Foto: www.kinematografi.org

Program pod nazivom “U sjećanje na Vatroslava Mimicu”, koji se u kinu Kinoteka održava od 9. do 11. ožujka 2020., posvećen je nedavno preminulom Vatroslavu Mimici, velikanu hrvatskog filma čiji je opus obilježio i unaprijedio domaću kinematografiju. Tim povodom u kinu Kinoteka bit će prikazana Mimičina modernistička trilogija te izbor iz njegovog bogatog opusa kratkometražnog filma. Program je ostvaren u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom. Program trodnevnog opusa Vatroslava Mimice otvara film “Prometej s otoka Viševice” snimljen1964. godine, a prije projekcije uvodnu riječ održat će Hrvoje Hribar.

Mimica je u svojim filmovima istraživao psihološku i mentalnu strukturu modernog čovjeka, snimajući niz tematsko-intrigantnih filmova. Osim brojnih igranih filmova, Mimica je bio i jedan od istaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Iako sam nije bio animator crtanih filmova, Mimičini radovi u tom žanru nose prepoznatljiv autorski pečat. Više informacija o programu može se naći na službenoj internetskoj stranici kina Kinoteka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon