MNOGOBROJNE VATROGASNE INTERVENCIJE U PRIOBALJU I NA OTOCIMA

Tekst. A. Čolak

Foto: HVZ

U utorak, 9. kolovoza 2022. u noćnim satima JVP Rijeka zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju sve raspoložive snage, a u 06:05 sati poletjela su 2 CL za pomoć u gašenju požara iz zraka.

Požari na području Primorsko-goranske županije

Osim toga, požar otvorenog prostora na području Hreljina – iznad pružnog prijelaza za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 3. kolovoza u 13:19 sati, ugašen je 8. kolovoza u 19:32 sati.

Također, požar otvorenog prostora na području Crikvenice, za koji je ŽVOC Rijeka zaprimila dojavu 8. kolovoza u 02:32 sati, ugašen je u 12:20 sati.

Požar u Istri na području Poreča

Požar na području Poreča za koji je lokalna HVZ dobila dojavu u 00:28 sati, lokaliziran je u 4:15 te ugašen u 5:30 sati. Gašenje požara je bilo vrlo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. U jednom trenutku je vjetar promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće. U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Poreč, DVD Plamen Višnjan, DVD Castrum Sv. Lovreč i Vitis Vižinada.

Požar na području Novalje

Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Gospić u 03:14 sati zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Novalje na otoku Pagu. Požarom je zahvaćena borova šuma na neprocijenjenoj površini, a isti se proširio u Zadarsku županiju. Na intervenciji gašenja požara sudjelovale su županijske vatrogasne snage i snage iz zadarske županije i IVP Zadar. Dva CL koji idu na požarište Crikvenica bacit će par bacanja i nastaviti dalje prema Crikvenici. Požar je lokaliziran u 07:12 sati, sanacija u tijeku.

Požar koji se 6. kolovoza sa područja Tulove Grede-Lovinac proširio na područje Zadarske županije i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 9. kolovoza 2022. na dežurstvu su bila DVD-a Jasenice i Obrovac.

Požar na Dugom otoku

Požar otvorenog prostora na Dugom Otoku, brdo Zaglav, za koji je 8. kolovoza u 12:35 sati ŽVOC Zadar zaprimio dojavu, pod nadzorom je gasitelja, a u tijeku je sanacija požarišta.

Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 te ukupno 32 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, SIVP Dugi Otok i DVD Sali.

Nadalje, vatrogasci iz Zadra zaprimili su i dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Ugljanu, mjesto Kali. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, te vatrogasci iz SIVP Kukljica, DVD-a Kali, Tkon i Preko.

Požar na području Podinarja

Dana 8. kolovoza 2022. u 16:59 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, Podinarje. Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara u jutarnjim satima 9. kolovoza 2022. upućena su dva Air Tractora a na terenu su JVP Knin, DVD Knin i Kijevo sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Radi vremenskih uvjeta sa požarišta su povučena 2 Air Tractora, a upućena 2 zrakoplova Canadair. Požar je aktivan, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena probijaju pješke.

Požar na Biokovu

Na području Splitsko-dalmatinske županije aktivan je požar na području Brela, Bukovac za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 8. kolovoza 2022. u 18:27sati. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na neprocijenjenoj površini. Tijekom jutra zatraženo je angažiranje helikoptera Mi8 MTV za prijevoz  vatrogasaca i opreme na požarište.

Na požaru otvorenog prostora na području Muća, za koji je ŽVOC Split dobio dojavu u 14:23 sati bila je zahvaćena trava, makija na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Air Tractor AT 802 te ukupno 18 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Sinj i DVD Muć. Požar je ugašen.

Na intervenciji gašenja požara na području Dicma, Kruštva, sudjelovao je protupožarni Helikopter Mi 8 MTV te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Sinj i DVD-a Sinj, Dugopolje, Trilj i Sveti Jakov-Dicmo. Požar je lokaliziran u 18:15 sati, a tijekom noći DVD Sveti Jakov Dicmo sa četiri vatrogasca i jednim vozilom radilo je sanaciju požarišta. Požarom je bila zahvaćena trava, makija na površini od 40 ha.

Požar otvorenog prostora na području otoka Brača ugašen je u 20:33 sati. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni Helikopter Mi 8 MTV koji je prevozio spremnik sa vodom te ukupno 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Supetar.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon