MMF I NEIZVJESNE PROGNOZE ZA SVJETSKO GOSPODARSTVO

Tekst: B. D.

Foto: MMF

Zategnuti odnosi dvije najveće ekonomske velesile, SAD-a i Kine smatraju se jednim od razloga zašto svjetski gospodarski rast bilježi posustajanje i neizvjesnost rasta. Osim toga, zamječene su sve izraženije trgovinske napetosti i strožiji uvjeti financiranja i u drugim dijelovima svijeta. Međutim, u drugoj polovici ove godine blagi rast bi trebala potaknuti odgoda podizanja kamatnih stopa u ključnim gospodarstvima.

Kako ističu u MMF-u, svjetsko gospodarstvo pokazuje znakove nervoze nakon dvogodišnjeg razdoblja stabilnog rasta a izgledi su neizvjesni i ranjivi na trgovinske napetosti, brexit i šokove na financijskim tržištima. U MMF-u ne očekuju recesiju u kratkoročnoj perspektivi a američka središnja banka pobrinut će se za potporu rastu u drugoj polovini ove i na početku iduće godine.

Financijski stručnjaci upozoravaju da će manevarski prostor mnogih zemalja u slučaju nove recesije biti ograničen s obzirom na utvrđen visoki javni dug i niske kamatne stope u godinama nakon financijske krize. To znači da zemlje moraju uspostaviti bolju ravnotežu između rasta, održivosti duga i socijalnih ciljeva i poduzimati mjere kako bi se snažnijim mehanizmima socijalne zaštite smanjila sve veća nejednakost.

Najnovije MMF-ovo istraživanje pokazuje da sve veće trgovinske barijere štete ulaganjima u tvornice, strojeve i otvaranje novih radnih mjesta.

Nadalje, MMF je izmijenio analizu posljedica američko-kineskog trgovinskog rata. Prema novim spoznajama, uvođenje 25-postotnih carina na kompletnu trgovinsku razmjenu između SAD-a i Kine u kanačnici znači slabiji rast američkog BDP-a za 0,6 posto, te kineskog BDP-a za 1,5 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon