MJESNI ODBOR VUKŠIĆ NEMA DRUŠTVENI DOM A IMA NAJVIŠE GRADSKIH VIJEĆNIKA

Tekst: SHZ – Podružnica Benkovac

Foto: MO Vukšić

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) je više puta poticala gradsku vlast Benkovca da se izgradi Društveni dom zajedno sa ogrankom gradske knjižnice u Vukšiću, ali po tom pitanju nije ništa napravljeno. Iz mjesta Vukšića ima najviše gradskih vijećnika u Gradu Benkovcu – njih četiri, dva iz pozicije i dva iz opozicije, a mještani navode kako to da se  isti nisu zajedno “izborili” da mjesto dobije  Društveni dom zajedno sa ogrankom gradske knjižnice u Vukšiću. Dakle, od 41 mjesnog odbora na području grada Benkovca mjesni odbor Vukšić ima najviše gradskih vijećnika – ukupno četiri. Gradski vijeće Benkovca broji ukupno 17 vijećnika.

SHZ je predlagao da Gradsko vijeće Benkovca  što prije donese Odluku i da Grad Benkovac  kupi u stečaju upravnu zgradu bivše Poljoprivredne zadruge Vukšić koja se nalazi u centru mjesta Vukšić u kojoj bi bio smješten Društveni dom s ogrankom gradske knjižnice u Vukšiću, a u kojem bi djelovale i kulturne udruge s područja Vukšića. Napominjemo da je Vukšić jedno od najvećih naselja u gradu Benkovcu. S našom idejom slažu se mještani Vukšića, mjesni odbor Vukšića kao i kulturno – umjetničke udruge s područja Vukšića. Upravna zgrada je kroz povijest već bila Društveni dom, a i ista je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine i po tome već ima građevinsku dozvolu za obnovu. Grad Benkovac može koristiti i nepovratna sredstava Europske unije za obnovu Društvenog doma.

Još u vrijeme vladavine Šubića Zrinskih u Vukšiću je bilo sijelo hrvatskog suda (stola) Lučke županije, kojem su predsjedavali plemićki suci (rotni suci – zakleti suci), koji je bio podvrgnut banu – vrhovnom sucu kraljevstva. U Vukšiću je   donesena i isprava o raširenosti glagoljice na čitavom području Ninske i Skradinske biskupije (15. studenoga 1498.), koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu,  a danas u samostalnoj Hrvatskoj Vukšić nema ništa, te je mjesto prepušteno samo sebi.

Vukšić, 29. ožujka 2021. godine

Stranka hrvatskog zajedništva – Podružnica Benkovac

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon