MISTIČNE LEGENDE OTOKA LOKRUMA

Lokrum1

Tekst: M. Š.

Foto: www.lokrum.hr

U subotu, 2. srpnja  2016. godine u okviru Britanskog tjedna u Dubrovniku otvorena je multimedijska izložba ‘Lokrumske legende’, posvećena Rikardu Lavljeg Srca i Benediktincima.

Izložba je osmišljena s ciljem da educira brojne posjetitelje Lokruma, koji u velikom broju u turističkoj sezoni dolaze u posjet otoku, te također da ih upozna s njegovom bogatom i uzbudljivom prošlošću, prepunoj legendi i kulturne baštine. Lokrum je izuzetno poznat i po bogatoj vegetaciji i fauni, od koje su najmnogobrojniji paunovi, koji su postali zaštitni znak otoka.

Za spomenutu izložbu izdvojene su dvije teme, prva je o Rikardu lavljeg srca za kojeg legenda kaže da je na povratku iz križarskog rata imao brodolom pokraj Lokruma, te se zavjetovao sagraditi crkvu na kopnu na kojem se spasi. Druga legenda je o životu i gospodarenju Benediktinaca, koji su sagradili samostan i boravili na Lokrumu od 11. do 18. stoljeća, kada su ga odlukom pape Pia VI napustili i u zoru prokleli poznatom Benediktinskom kletvom. Oni su bili na otoku niz stoljeća sa samostanom koji je na mjestu osmatračnice prema otvorenom moru s kojeg su čuvali Dubrovnik.

Lokrum čuva još mnogo legendi. Boravili su na njemu i Francuzi te sagradili tvrđavu na najvišem dijelu otoka zvanu Fort Royal. A nalazi se i Tritonov križ poginulim mornarima u havariji austrougarskog broda Triton.

Lokrum je danas rezervat s Botaničkim vrtom otvorenim za javnost 1967. godine koji ima preko 500 tropskih i suptropskih biljaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon