MINISTAR PRAVOSUĐA RH: PLENKOVIĆ NIJE OBUHVAĆEN ISTRAGOM EPPO

Tekst: G. L.

Foto: EPPO

Ministar pravosuđa i uprave RH Ivan Malenica izjavio je u subotu, 28. siječnja 2023. u središnjem Dnevniku nacionalne televizije kako su informacije objavljene u medijima – o prepisci bivše ministrice Žalac i bivše gradonačelnice Knina Rimac o spornom softveru – neovlaštene, s obzirom da je dio kaznenog postupka nejavan.

“Premijer nije obuhvaćen ni istragom niti optužnicom niti je sudjelovao u direktnoj prepisci sa Žalac i Rimac oko nabavke softvera”, odgovorio je ministar Malenica suvoditeljici Dnevnika HRT-a komentirajući tvrdnje čelnika SDP-a i člana stranke Most da bi DORH i policija trebali ispitali ulogu Andreja Plenkovića u telefonskoj prepisci Gabrijele Žalac i Josipe Rimac. Ministar Malenica je dodao da u ovom konkretnom slučaju nitko ne zna što je sadržaj privatne komunikacije između dvije spomenute osobe.

“Ovdje imamo neovlaštene informacije s obzirom da je i dalje ovaj dio kaznenog postupka nejavan. Imamo optužnicu koja još nije potvrđena tako da zapravo vidimo da jalova oporba na temelju inicijala i informacija kreira lažnu temu i pokušava fokus prebaciti sa svoje proruske politike na nešto što je po meni lažno”, rekao je Malenica.

“Ne želim ulaziti u kazneni postupak. Postupak istrage su provela nadležna tijela, sudjelovao je ured europskog tužitelja u Hrvatskoj i na njima je da utvrde koje su osobe koje se trebaju ispitati u ovoj fazi postupka tako da ne bih kvalificirao određene informacije u medijima, koje su neovlaštene”, odgovorio je Malenica na pitanje bi li kao pravnik rekao da i tu “treću osobu” treba ispitati. Također, rekao je i da u Hrvatskoj nije prvi put da sudske informacije “cure u javnost”.

“Imamo situaciju da se postupak iz sudnice seli u javnost i to utječe na pravo okrivljenika, na pravično suđenje, na privatnost i dovodi u pitanje smisao i svrhu kaznenog postupka”, rekao je Malenica.

Također je kazao da na stručnoj razini treba raspraviti o tome postoji li potreba za izmjenom zakonskih propisa, te da treba omogućiti pravo medija da izvještavaju o kaznenom postupku i pravo građanima da znaju određene informacije iz sudskih postupaka. Na pitanje je li ikad ustanovljeno tko je pustio povjerljive dokumente i dokazne materijale u javnost, odgovorio je da je to pitanje za policiju i da o tome nema informacija.

Zaključno, ministar Malenica je rekao da je sporni softver koji je financiram sredstvima EU prezentiran u Vladi nakon što je potpisan ugovor o nabavci, ali ta komunikacija predsjednika vlade s ministrima o bitnim i važnim pitanjima je nešto što se uobičajeno događa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon