MINISTAR MALENICA I GDO HRVOJ ŠIPEK PREDVODE HRVATSKU PRAVOSUDNU DELEGACIJU U POSJETU SAD

Tekst: G. L.

Foto: M. I.

Delegacija ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske na čelu s ministrom Ivanom Malenicom i njegovom zamjenicom na studijskom putovanju, Zlatom Hrvoj Šipek, Glavnom državnom odvjetnicom RH, boravi u višednevnom službenom posjetu SAD-u. Glavna tema posjeta je suzbijanje kibernetičkog kriminala i pojave novih oblika zlouporaba kriptovaluta, prikupljanje elektroničkih dokaza i učinkovitija borba protiv korupcije.

Ministar Malenica se sastao s pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika, ministra pravosuđa u SAD-u, Kennethom Politeom i zamjenikom Bruceom Swartzom na temu jačanja bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske u području suzbijanja kibernetičkog kriminala i razmjene iskustva u tom području kroz uspostavu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira, jačanje pravosudnih institucija i dodatnu obuku pravosudnih dužnosnika za prepoznavanje rizika novih oblika kibernetičkog kriminala.

Malenica je također održao sastanak i sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom. Nadalje, s ravnateljicom za globalne politike i programe Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Maggie Nardi ministar Malenica je razgovarao o potpori SAD-a programima za pravosudne dužnosnika u području kibernetičkog kriminala i suzbijanja korupcije.

Bogat stručni program hrvatske pravosudne delegecije na čelu s ministrom Malenicom zaključen je sastancima sa zamjenicom posebnog izaslanika za pitanja holokausta Stacy Bernard Davis i s Louisom Becker iz Nacionalnog tima za suzbijanje kriminala vezanih uz kriptovalute te Anthonyem Teelucksinghom iz Odjela za kompjuterski kriminal i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Podsjetimo, Ured za međunarodni kibernetički kriminal i intelektualno vlasništvo (ICHIP) za područje središnje i istočne Europe čije je sjedište u američkom veleposlanstvu u Zagrebu provodi čitav niz aktivnosti i obuka za pravosudne dužnosnike u području borbe protiv kibernetičkog kriminala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon