MINISTAR BANOŽIĆ OTKLONIO ŠPEKULACIJE OKO NABAVE VOJNIH ZRAKOPLOVA

Tekst: B. D.

Foto: Saab

Nakon višetjednih nepoznanica oko završetka natječaja nabave novih višenamjenskih borbenih zrakoplova za potrebe HRZ-a Republike Hrvatske, u srijedu, 10. veljače 2021. oglasio se ministar obrane Mario Banožić te izjavio kako nije odgođena nabava vojnih zrakoplova i ne postoji opcija da hrvatski zračni prostor čuvaju stranci.

Banožić je napomenuo da RH još uvijek ima migove kojima rok istječe 2024. godine te da će HRZ do tog razdoblja riješiti situaciju oko višenamjenskog borbenog zrakoplova, te da će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastavit čuvati hrvatsko nebo kao što je to činilo i proteklih 30 godina.

Šef MORH-a je tom prilikom kazao kako je bilo planirano da se politička odluka o nabavi novih vojnih zrakoplova donese odmah iza Nove godine, ali je obzirom na potrese u Sisačko-moslavačkoj županiji vlada svoje snage koncentrirala na druge prioritete te naglasio da su sve zadaće MORH-a oko potresom zahvaćenog područja SMŽ usklađene sa Stožerom civilne zaštite.

Da podsjetimo, ponude za višenamjenske borbene zrakoplove dostavile su SAD za novi zrakoplov F-16 Block 70, zatim Država Izrael uz odobrenje proizvođača u SAD za rabljeni F-16 Block 30, Kraljevina Švedska za novi Saabov zrakoplov JAS-39 C/D Gripen i Francuska Republika za rabljene zrakoplove tip Rafale.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon