MILIJUNI ZA NAKNADE IZBORNIH TROŠKOVA

Tekst: Panopticum

Foto: BB

Neslužbeni izračuni ukazuju kako će za osvojenih 66 mandata HDZ-u trebala pripasti naknada izbornih troškova 8,9 milijuna kuna, a strankama okupljenim u Restart koaliciji koje imaju 41 mandat, 5,5 milijuna kuna. Naime, navedeni se iznosi dobiju nakon što se broj osvojenih mandata pomnoži sa 135 tisuća kuna koliko za jedan osvojeni mandat pripada svakoj političkoj stranci, neovisnoj listi i kandidatu.

Nadalje, Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata pa bi za troškove trebao dobiti naknadu od 2,2 milijuna kuna, zatim Most za osvojenih osam 1,1 milijun kuna, a stranke okupljene oko platforme Možemo! za sedam mandata 945 tisuća kuna, dok bi za tri osvojena mandata koaliciji SSIP, Fokus i Pametno pripalo 405 tisuća kuna naknade, isto kao i SDSS-u Milorada Pupovca.

Sa po 135 tisuća kuna država bi izborne troškove trebala nadoknaditi HNS-u i Reformistima Radimira Čačića koji su osvojili po jedan mandat, te zastupnicima manjina Robertu Jankovicsu (mađarska) Furiu Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka manjina), Veljku Kajtaziju (pet manjina) i Ermini Lekaj Prljaskaj, koja je ponovno izabrana za zastupnicu 12 manjina. Naknade za izborne troškove isplaćuju se iz državnog proračuna, najkasnije u roku 75 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Da podsjetimo, u nedjelju, 12. srpnja 2020. godine izbori za Sabor ponavljaju se u Raši, u 8. izbornoj jedinici, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića. Dan kasnije, kad se objave rezultati, teku rokovi za prigovore i žalbe i o njima ovisi kad će biti objavljeni konačni rezultati izbora za X. saborski saziv. Ne bude li prigovora, najranije bi to moglo biti 16. ili 17. srpnja, a ako ih bude onda 21. srpnja 2020.

Pravo na naknadu izbornih troškova u umanjenom iznosu od 22.500 kuna imaju i političke stranke i neovisne liste koje dobiju više od pet posto važećih glasova u svojoj izbornoj jedinici, a ne osvoje mandat. To se dogodilo Marini Budimir na listi Mosta u V. izbornoj jedinici koja je osvojila 5,78 posto glasova, ali ne i mandat. Takvi slučajevi nisu nepoznati, na izborima za Sabor 2015. godine to se dogodilo stranci Milana Bandića u jednoj izbornoj jedinici, a Živom zidu u dvije izborne jedinice.

Navedene izračunate iznose treba uzeti sa dozom opreza. Prije nego što država novac uplati na račune stranaka, treba vidjeti konačne rezultate, a izborni sudionici trebaju izraditi financijska izvješća o financiranju kampanje koja moraju proći DIP-ov nadzor. Utvrdi li se da se neka stranka, lista ili kandidat nisu držali zakona, mogu dijelom li u cijelosti ostati bez naknade. Ovo posljednje može im se dogoditi ako su sredstva za promidžbu koristili u nedopuštene svrhe. Osim toga, političke stranke bez dijela naknade mogu ostati ako su, primjerice, potrošili više od milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon