MIKROKLIMATSKA ISTRAŽIVANJA SPELEOLOŠKIH OBJEKATA U NP PLITIČKA JEZERA

Tekst: PMF/Panopticum

Foto: Franci Gabrovšek

U sklopu projekta mikroklimatskih istraživanja speleoloških objekata u NP Plitvička jezera spilja Golubnjača dobiva konture speleološke mikroklimatske postaje opremljene raznim mjernim uređajima. Do sada su mjerenja obavljana s četiri memorijska termohigrografa, od kojih je jedan postavljen na površini, a tri u spilji na različitim udaljenostima od ulaza. Njima se svakih sat vremena već gotovo dvije godine prikupljaju podaci o temperaturi i relativnoj vlažnosti zraka te temperaturi rosišta.

Pored toga, od ove godine se obavljaju kontinuirana mjerenja koncentracije ugljikovog dioksida. Osim kontinuiranih mjerenja ove godine započeo je i mjesečni program opažanja i mjerenja prijenosnim ručnim mjeračem temperature i relativne vlažnosti zraka te koncentracije ugljikovog dioksida.

Od sredine svibnja 2022. upogonjen je novi set instrumenata baziran oko tehnologije američke tvrtke Onset. Na loger, koji služi kao svojevrsna bazna stanica, su spojena tri osjetnika: ultrazvučni anemometar koji može zabilježiti i vrlo slaba strujanja zraka, termometar, higrometar i barometar.

Svrha ovih istraživanja je prikupljanje podataka o fizikalnim značajkama speleološkog objekta, uspoređivanje podataka kontinuiranih i trenutačnih mjerenja, potraga za prikladnim i pouzdanim metodama istraživanja lako dostupnim mjernim uređajima, detektiranje i praćenja promjena na temelju različitih senzora, izrada baze podataka, korištenje podataka u održivom upravljanju speleološkim objektima i obogaćivanje turističke ponude nacionalnog parka kroz pružanja informacija turistima na temelju znanstvenih istraživanja.

U planiranju lociranja i postavljanju mjernih instrumenata sudjelovali su inozemni suradnici PMF-a na projektu prof. dr. sc. Franci Gabrovšek (Inštitut za raziskovanje krasa, ZRC Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, zatim Iztok Miklavčič (tvrtka Pileus – okoljske rešitve) i voditelj projekta prof. dr. sc Nenad Buzjak sa zagrebačkog PMF-a.

Osim navedenih mjerenja, u svibnju 2022. su testirane mogućnosti brzog LiDAR snimanja spilja korištenjem telefona APPLE iPhone 12 Pro Max. Tom je prilikom u vrlo kratkom vremenu napravljen probni snimak spilje Golubnjače i jednog od kanala u jami Šupljari. Iako ova tehnologija ima određena ograničenja zbog malog dometa, sasvim sigurno će promijeniti način prikupljanja podataka o georaznolikosti i geobaštini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon