METEOROLOŠKA POSTAJA U CRIKVENICI OBILJEŽILA 130 GODINA KONTINUIRANOG RADA

Tekst: Š. Š.

Foto: Grad Crikvenica

Mala meteorološka postaja u Crikvenici, danas smještena u parku uz balustradu, obilježila je 1. srpnja ove godine veliku obljetnicu kontinuiranog motrenja vremenskih prilika i predstavlja dio povijesti ovog malog grada u hrvatskom Primorju. Naime, meteorološka postaja u Crikvenici službeno je otvorena 1. srpnja 1891. i jedna je od šest postaja DHMZ-a s nizom podataka duljim od 100 godina. Podaci s postaje Crikvenica predstavljaju nezamjenjivu nacionalnu meteorološku baštinu i dragocjen su i nezamjenjiv izvor informacija za pročavanje klimatskih i bioklimatskih karakteristika Crikvenice.

Prva meteorološka postaja postavljena je 1. srpnja 1891. u vrt ljekarnika Ivana Polića a termometar za maksimalnu i minimalnu temperaturu zraka nalazio se na ulaznim vratima ljekarne a poslije je premješten uz ostale instrumente u vrt. Klimatološka postaja Crikvenica ima isti program rada, danas kao i prije 130. godina, što znači da svaki dan motritelj mora izaći na motrenje u 7, 14  i 21 sat bez obzira na vremenske prilike te uz to tijekom cijelog dana pratiti sve meteorološke pojave.  Krajem 19. stoljeća s razvitkom balnenologije sve veći broj ljudi počinje privlačiti more jer liječnici sve više ukazuju na dobrobiti morske klime i kupanja u moru. Tako se širi i informacija o jedinstvenom mikroklimatskom položaju Crikvenice. Metereološki podaci koji su dolazili iz Crikvence ocjenjeni su kao jako dobri.

Inače, prve meteorološke podatke za Crikvenicu zabilježio je liječnik Santorio  koji je boravio na Kvarneru kod knezova Frankopana te je svojim instrumentima između ostalih parametara bilježio i brzinu bure. Nadalje, po nalogu Ugarskog namjesničkog vijeća iz 1784. godine do kraja 19. stoljeća liječnici hrvatskih županija morali su u svojim godišnjim izvješćima davati pregled vremena i temperature zraka za lokacije na kojima su obavljali službu.

Podsjetimo, meteorološke postaje su organizacijske jedinice meteorološke službe čiji je zadatak obavljati meteorološka opažanja i mjerenja, odnosno meteorološka motrenja prema utvrđenim jedinstvenim propisima. Podatke dobivene meteorološkim opažanjima i mjerenjima meteorološke postaje dostavljaju, kako prije tako i danas, Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) u obliku kodiranih mjesečnih izvješća, dnevnika motrenja, propisanih jedinstvenih obrazaca te magnetskih medija u propisanim satnim, dnevnim, dekadnim i mjesečnim razdobljima.

Geografski, Crikvenica je smještena na najpitomijem dijelu Hrvatskog primorja, na ušću rijeke Dubračine u Jadransko more. Prema kopnu, zaštićena je brežuljcima Obla i Drenin, koji su bili djelomično pošumljeni i postupno se spuštaju prema moru, štiteći je od jakih sjevernih vjetrova, a ujedno odvajaju mjesto od Vinodolske doline i južnih obronka Velike Kapele. Suvremena istraživanja znanstvenika Institituta za medicinska istraživanja za medicinu rada i Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu potvrdila su da Crikvenica ima klimatološke i bioklimatske preduvjete potrebne za razvoj zdravstvenog turizma.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon