MENSTRUALNO SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: RTL

Povodom sve većeg siromaštva u Hrvatskoj koje je pandemijom korone uznapredovalo i prikovalo RH na pretposljednje mjesto ljestvice zemalja EU, Gradsko vijeće Grada Varaždina podržalo je inicijativu da se osiguraju sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.

Na taj način će Varaždin biti prvi grad u Hrvatskoj koji će učenicama iz svog proračuna sa 40.000 kuna financirati higijenske uloške budući je higijena temeljno ljudsko pravo. Planirano je da se projekt počne provoditi s početkom nastavne godine 2021./2022. Naime, prema posljednjim rezultatima istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj utvrđeno je da si dio najmlađe ženske populacije ne može priuštiti potrebne higijenske potrepštine.

Ideju o osiguravanju besplatnih higijenskih uložaka za djevojke u osnovnim školama u Varaždinu predložio je gradski vijećnik Lovro Lukavečki, koji je istaknuo kako menstrualni proizvodi ne smiju biti luksuz i učenice ne smiju biti prisiljene propuštati nastavu zato što si ne mogu priuštiti higijenske uloške jer na njima moraju štedjeti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon