MEKSIKO NAJSMRTONOSNIJA DRŽAVA ZA NOVINARE U 2021. GODINI

Tekst: Panopticum

Foto: AA

Prema novom izvješću neprofitnog Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navodi se da je broj pritvorenih novinara u svijetu dosegao rekordni broj u 2021. godini. Naime, prema izvješću CPJ od 1. prosinca ove godine, 293 novinara leži u zatvorima širom svijeta. Osim toga, CPJ navodi u svom godišnjem istraživanju o slobodi medija i napadima na medije kako je najmanje 24 novinara ubijeno zbog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje jesu li bili meta zbog svog rada.

Nadalje, prema ocjeni neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD, razlozi za zatvaranje novinara razlikuju se od zemlje do zemlje, međutim rekordan broj pritvorenih novinara odražava političke potrese diljem svijeta i rastuću netoleranciju prema neovisnom izvještavanju.

Podsjetimo, ovo je šesta godina zaredom da CPJ dokumentira rekordan broj novinara zatvorenih diljem svijeta a broj zatvorenih novinara odražava dva neraskidiva izazova iz kojih proizlazi  da su vlade širom svijeta odlučne kontrolirati i upravljati informacijama ili su sve su drskije u svojim naporima da to učine.

Primjerice, Kina je zatvorila 50 novinara, najviše od svih zemalja, zatim slijedi Mjanmar s 26 novinara, pa Egipat s 25 uhićenih, te Vijetnam s 23 i Bjelorusija s 19, navodi u svom godišnjem izvješću CPJ. Prvi put popis CPJ-a uključuje novinare zatvorene u Hong Kongu, što je nuspojava zakona o nacionalnoj sigurnosti iz 2020. godini, prema kojem se sve što Peking smatra subverzijom, secesijom, terorizmom ili dosluhom sa stranim snagama kažnjava kaznom koja može biti i doživotni zatvor.

Najsmrtonosnija zemlja svijeta za novinare, prema CPJ-u ostaje i dalje Meksiko, gdje su novinari često na dvostrukoj meti kada njihov rad uznemiri kriminalne bande ili korumpirane državne dužnosnike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon