MEĐURESORNA VJEŽBA „SIGURNOST 24“ NA OTOKU RABU, VARAŽDINU I DIVULJAMA

Tekst: HVZ

Foto: VPH

Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini, predviđeno je da Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u suradnji s nadležnim tijelima sustava domovinske sigurnosti izradi elaborat vatrogasnog dijela vježbe „SIGURNOST 24“ koji obuhvaća djelovanje vatrogasnih postrojbi i drugih sudionika u gašenju požara i drugim aktivnostima s tim u vezi.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti (SUDOS), profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, intervencijskih vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga, NAMIRG tima, županijskih operativnih zapovjedništava i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, u odgovoru na požar plovnog objekta, veliki požar na otvorenom prostoru na otoku primorske Hrvatske i požara objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja na kopnu u unutrašnjosti Hrvatske.

Cilj se planira ostvariti 12. lipnja 2024. kroz uvježbavanje i provjeru angažiranja domicilnih vatrogasnih snaga i postepenog narastanja snaga izvanrednim angažiranjem susjednih postrojbi iz okolnih županija te intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a, koordinacije lokalnih snaga i snaga koje pristižu u pomoć te provjera njihovih operativnih sposobnosti i suradnje pripadnika zemaljskih vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske i zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske na intervencijama gašenja požara plovnog objekta i požara otvorenog prostora na otoku Rabu u Primorsko-goranskoj županiji.

Cilj je i uvježbavanje i provjera angažiranja domicilnih vatrogasnih snaga profesionalnih i dobrovoljnih u gašenju zahtjevnijeg požara objekta visokog objekta, evakuacije i spašavanju osoba te intervencijama tehničkog tipa (prometna nesreća s akcidentom i spašavanja u prometu) u Gradu Varaždinu.

Cilj je također i provjera funkcionalnosti izrađenih standardnih planova postupanja te provjera novouvedenih sredstava komunikacije i prijenosa informacija video sustavima putem UAS-a (dronova) i njihova koordinacija na lokaciji u Divuljama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon