MEĐUNARODNI OKRUGLI STOL NA TEMU PRISTUPAČNOG TURIZMA ZA SVE

Tekst: Sara Markus

Foto: DSG

Putovanje, posebno izvan granica države, osobama s invaliditetom često se čini kao nemoguća misija. Uz mnoštvo briga, prepreka i potrebom za dodatnom organizacijom te gubitkom dobrog dijela spontanosti, osobe s invaliditetom često su obeshrabrene za takav pothvat.

A što je osobama s invaliditetom potrebno da bi putovale? Jasno, tu je novac, zatim osoba s kojom bi putovali ili asistent i određene stvari koje su nužne da bi se uopće odlučili na putovanje. Ako su ovi uvjeti ispunjeni, što je to što ipak i dalje sprječava osobe s invaliditetom da putuju i uživaju u turističkim uslugama? To je najčešće upravo turizam, sam turizam koji je često neprilagođen osobama koje se nikako ne razlikuju od osoba bez invaliditeta, osim potrebe za, manjom ili većom, prilagodbom sadržaja kako bi bio dostupan i njima.

Nije li to upravo ono što zovemo univerzalnim dizajnom turizma pristupačnog za svakoga? Nije potrebno raditi zasebnu prilagodbu, zasebne ulaze, posebne stolove ili kupaonice – na taj način prilagođavamo, ali i segregiramo. Posebna usluga za osobu bez, a posebna za osobu bez invaliditeta. Na ovaj način ne postižemo inkluziju, već jednaku mogućnost korištenja usluga uz segregaciju. To i nije cilj pristupačnog turizma. Stoga, univerzalni dizajn je nešto čemu trebamo težiti. Univerzalni dizajn koji mogu koristiti svi, a koji ne šteti nikome, a uz to, daleko je jeftiniji nego izgradnja infrastrukture za osobe bez, a posebno za osobe s invaliditetom. Taj je ekonomski aspekt svakako neporecivo bitan svim pružateljima turističkih usluga i smještaja i potrebno je uzeti ga u obzir kako bi određeni pružatelj mogao prilagoditi svoje sadržaje, ali sve u uzimajući u obzir ekonomske mogućnosti i nadasve financijsku isplativost takvog pothvata.

No, važno je sagledati što govore sami putnici s invaliditetom, oni koji putuju unutar i izvan granica, ali i putnici iz stranih zemalja koji su posjetili ili bi voljeli posjetiti Hrvatsku.

Kako bi se upotpunila ova temu i kako bi se doznalo više o tome što je potrebno osobama s invaliditetom dok putuju, Centar za razvoj vrijednosti organizira okrugli stol na temu  „The perspective of travelers with disability-over coming barriers of non-accessible tourism”. Okrugli stol održat će se na engleskom jeziku obzirom da su gosti-putnici s invaliditetom iz stranih zemalja. Putnici će imati priliku progovoriti o svojim iskustvima na putovanjima te o potrebama na koje tijekom putovanja nailaze. Na taj će se način dobiti vrlo uvid o potrebama putnika s invaliditetom te o segmentima turizma koje je važno unaprijediti, ali će se čuti i primjeri dobre prakse iz domaćih i inozemnih destinacija koje su svojevrsna baza za kreiranje i unapređenje pristupačnosti turističkih usluga. Dakle, učinimo turizam pristupačnijim za sve – univerzalno pristupačnim kako osobama bez invaliditeta, tako i osobama s invaliditetom, starijim ljudima, mamama s bebama u kolicima…

Na sudjelovanje su pozvani svi oni koji žele čuti nešto više o iskustvima hrvatskih i inozemnih putnika s invaliditetom, ali i oni koji žele sudjelovati samo kao aktivni govornici i iznijeti svoja iskustva. Okrugli stol održat će se 5. veljače 2024. a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem internetske poveznice: https://forms.gle/CcBcQAKpMGeaZhKS8 do zaključno 30. siječnja 2024. godine, bilo kao aktivni ili kao pasivni sudionik.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon