MEĐUNARODNI DAN MUZEJA POD MOTOM OPORAVKA I PONOVNOG OSMIŠLJAVANJA

Tekst: Panopticum

Foto: DAZ

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja 2021. u jeku pandemije korone, biti će u svemu prilika da se iskoriste brojne mogućnosti suvremenih informacijskih tehnologija za kreiranje virtualnih izložbi i predavanja, interaktivnih edukativnih sadržaja koji će poticati na učenje kroz zabavu, te prezentiranje baštine kroz tzv. “storytelling”. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja odvijati će se pod naslovom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”. U skladu s time međunarodna muzejska zajednica pozvana je da u svojim programima promišljaju i kreiraju nove poslovne modele i rješenja kojima će podržati kreativnu ekonomiju, odnosno da isproba eksperimentalne i nove hibridne modele kulturnoga djelovanja.

Da podsjetimo, muzeji su se tijekom pandemije istaknuli kao relativno sigurne institucije, koje imaju kreativni potencijal i mogućnost osmišljavanja načina kako doprinijeti oporavku i aktivno voditi promjene u društvu. Osim s pandemijom korone, stanje s muzejima u Hrvatskoj dodatno su otežali potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon