MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

Tekst: Panopticum/TIH

Foto: New Vision/UN

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca, počevši od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Transparency International Hrvatska (TIH) ističe kako je borba protiv korupcije najvažniji prioritet kako bi nakon trideset godina od samostalnosti Republike Hrvatske dočekali pošteno i pravedno društvo jednakih prilika za svakog građanina.

KORUPCIJA NIJE NITI LIJEVA NITI DESNA

Naime, korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske. Korupcija nije niti lijeva niti desna, a borba protiv nje mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina Hrvatske da već jednom pokaže da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci vidjeti u svakodnevnom životu.

BORBA PROTIV KORUPCIJE SLUŽI KAO SREDSTVO ZA OSVAJANJE VLASTI

U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrijeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

JAVNO DOSTUPNI PODACI I USLUGE

Društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i pozicijama, a na političkim akterima koji su danas na pozicijama političkog odlučivanja leži teret najveće odgovornosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon