MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE

Tekst: Panopticum

Foto: UN/Paraf

Svakog 9. prosinca u godini obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije te je to jedinstvena prilika da se razmisli o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja. Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku. UN-ova rezolucija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije, te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije. Naime, društva koja imaju visoke standarde transparentnosti, javno dostupne podatke i učinkovite institucije su bogatija, a njihovi građani uživaju u kvaliteti javno dostupnih usluga.

DRUŠTVO JEDNAKIH PRILIKA

Borba protiv korupcije najvažniji je prioritet Republike Hrvatske kako bi nakon više od trideset godina od samostalnosti dočekali pošteno i pravedno društvo jednakih prilika za svakog građanina. Korupcija prodire u sve segmente društva i predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, te prosperiteta Republike Hrvatske. Ona je u najširem smislu svaki oblik zloporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava budući predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete društvu. Hrvatsko društvo mora biti oslobođeno političke korupcije, te trgovine utjecajima i političkim pozicijama.

BORBA PROTIV KORUPCIJE KAO SREDSTVO DOLASKA NA VLAST

Nažalost, korupcija nije niti lijeva niti desna, a borba protiv nje mora biti točka koja će ujediniti svakog građanina Hrvatske da pokaže da mu je dosta dvostrukih kriterija, nejednakih šansi, praznih obećanja i čekanja trenutka kada će se pomaci moći vidjeti u svakodnevnom životu. U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvrijeđivanje svih potencijala hrvatskog društva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon