MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI I DAN ZAŠTITE PRIRODE U HRVATSKOJ

Tekst: M. B.

Foto: UN

U nedjelju, 22. svibnja 2022. dan je zaštite prirode u Hrvatskoj te Međunarodni dan bioraznolikosti koji se ove godine obilježava pod sloganom “Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića” čime se želi naglasiti važnost bioraznolikosti kao temelja za gradnju budućnosti.

Kao i svake godine do sada, 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti. Proglasili su ga Ujedinjene nacije 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, a datum je odabran kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Pojam biološka raznolikost označava svu raznolikost života na Zemlji – staništa, populacije i gene, te njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave i na čovjekov život.

Premda još nije poznat ni približan opseg biološke raznolikosti, znanstvenici su do danas opisali i klasificirali 1.063.000 životinjskih vrsta, 344.300 biljnih vrsta te 11.200 mikroorganizama, a o genima se svakog dana saznaje nešto novo. Pretpostavlja se da ukupan broj vrsta doseže 10 do 30 milijuna, no svake godine iščezava 40.000 vrsta, što uvelike smanjuje cjelokupnu ekološku ravnotežu i stabilnost. Biološka raznolikost je temelj prirodnog bogatstva, raznolikosti vrsta, te o njenom čuvanju i zaštiti ovisi opstanak samog čovjeka, kao vrste.

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj te Međunarodni dan bioraznolikosti je stoga prigoda da se podsjetimo na bogatstvo i raznolikost života na Zemlji i njegovu važnost. Razmislimo prije svake aktivnosti koja može negativno djelovati na okruženje te sudjelujmo u aktivnostima koje potiču očuvanje biološke raznolikosti.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja EU. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 37.000, a pretpostavljena je brojka znatno veća, što je za zemlju razmjerno malene površine vrlo visoka brojka. Naime, Hrvatska ima još uvijek prirodne šume, velike močvare, čiste rijeke, a sve to pogoduje daljnjem održanju biološke raznolikosti na zavidnoj razini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon