MEĐUNARODNI DAN ASTEROIDA 2017.

Međunarodni dan asteroida 2017. godine se obilježava i u Hrvatskoj, u organizaciji udruge ProGEO-Hrvatska (u kojoj znanstveno-popularizacijski djeluju istraživači asteroida i njihovih udara), Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Pučkog otvorenog učilišta Rab. U petak 30. lipnja 2017. održat će se radionice, javna predavanja i projekcije tematskih filmova od 17 do 21 sat u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, i od 17 do 22 sata u Infocentru Geoparka Rab u gradu Rabu u prostorijama tamošnjeg zimskog kina. Premijerno će se prikazati i igrani

Slikovni rezultat za asteroid

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: ProGeo

Međunarodni dan asteroida 2017. godine se obilježava i u Hrvatskoj, u organizaciji udruge ProGEO-Hrvatska (u kojoj znanstveno-popularizacijski djeluju istraživači asteroida i njihovih udara), Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Pučkog otvorenog učilišta Rab. U petak 30. lipnja 2017. održat će se radionice, javna predavanja i projekcije tematskih filmova od 17 do 21 sat u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, i od 17 do 22 sata u Infocentru Geoparka Rab u gradu Rabu u prostorijama tamošnjeg zimskog kina. Premijerno će se prikazati i igrani film “51ENorth” (kojeg će tog dana premijerno prikazati i Discovery Channel) koji je bio inspiracija za pokretanje Dana asteroida. Radionice su prvenstveno namijenjene najmlađima, a predavanja nešto starijoj publici. Film je u izvornom obliku, nepreveden, a dopuštenje prikazivanja dobiveno je od autora i organizatora manifestacije.

Međunarodni Dan asteroida proglasila je Generalna skupština UN u prosincu 2016. godine, a obilježava se po cijeloj Zemlji s ciljem podizanja svijesti o prijetnji koju asteroidi predstavljaju za našu civilizaciju, pa i cjelokupni život na planetu. Danom asteroida proglašen je 30. lipanj, dan kada se dogodila poznata Tunguska eksplozija kao rezultat sudara Zemlje s malim asteroidom ili jezgrom komete. Znatno slabija eksplozija malog asteroida iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine (koja je izazvala velike štete, i ranjavanje preko 1000 ljudi) upozorila nas je na stalnu opasnost koja nam prijeti iz svemira, od koje trenutno nemamo zaštitu.

Tunguska eksplozija 1908. godine snagom je nadjačala današnje termonuklearne bombe. Ako bi se jednaka eksplozija dogodila danas iznad nekog velegrada, u njemu bi smrtno stradalo cjelokupno stanovništvo! Da bismo se mogli obraniti od neke opasnosti, moramo znati njenu prirodu; u slučaju opasnosti od udara asteroida moramo znati koliko ih je, kakvog su sastava, koliko su veliki, gdje se nalaze, kakve su im putanje, te što i kako na utječe na njihove orbite. Otkrivanjem asteroida bave se različite svemirske agencije, pa i pojedinci astronomi, no procjenjuje se da je do danas poznato samo oko 10% od njihovog ukupnog broja, pa je zato pokrenuta inicijativa (a Dan asteroida je dio te inicijative) da se otkrivanje novih asteroida većih od 140 m u promjeru ubrza za 100X, jer doslovce nemamo vremena čekati ako ne želimo dijeliti sudbinu dinosaura koji su prije 66 milijuna godina postali žrtve udara nekog asteroida. Asteroid te veličine može izazvati eksploziju u atmosferi koja će biti jača od Tunguske, desetak megatona TNT, što bi bilo pogubno za milijune ljudi.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon